Δράσεις όπως η κλινική άσκηση φοιτητών νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο Υγείας Πάχνας, η προσφορά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων προς τους κατοίκους της κοινότητας και η εμπλοκή τους σε ερευνητικά προγράμματα περιλαμβάνει σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μηχάλη Χτζηπαντέλα το μνημόνιο συν αντίληψης που υπεγράφη μεταξύ του ΤΕΠΑΚ, του ΟΚΥΠΥ και του κοινοτικού συμβουλίου Πάχνας.
Κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι το ΤΕΠΑΚ διαθέτει ένα από τα καλύτερα τμήματα νοσηλευτικής στο κόσμο και εξήρε το ρόλο του πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της ακαδημαϊκής εικόνας για την Κύπρο.

Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο με την πολύπλευρη ακαδημαϊκή εμπλοκή του έχει στηρίξει τις δράσεις του κράτους, ενώ σημείωσε ότι πολλοί απόφοιτοι του τμήματος νοσηλευτικής στελέχωσαν τις κρατικές υποδομές υγείας.

Ο επίτροπος ορεινών κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε ότι το μνημόνιο αποτελεί μέρος των δράσεων της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των ορεινών κοινότητων για να δοθούν κίνητρα στα πανεπιστήμια να δραστηριοποιηθούν στη περιοχή του Τρόοδους, ενώ σημείωσε ότι πριν μερικά χρόνια υπεγράφη ανάλογο μνημόνιο με τις κοινότητες της Λόφου και Αγίου Ιωάννη Πιτσιλίας.
Ο κοινοτάρχης Πάχνας Αντρέας Σάββα ανέφερε ότι το μνημόνιο αγκαλιάστηκε από το κοινοτικό συμβούλιο ενώ σημείωσε ότι η κοινότητα είναι δίπλα στο ΤΕΠΑΚ για να εδραιωθεί η προσπάθεια αλλά και για οποιαδήποτε οποιαδήποτε άλλη σχολή του πανεπιστημίου που θέλει να επεκταθεί στην κοινότητα.