Σε εξαιρετικό δρόμο ποιότητας βρίσκονται οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου και μπορούν να σταθούν επάξια διεθνώς, επεσήμανε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, κατά την τελετή απονομής των βραβείων του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Λεμεσό.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, έχει βραβευθεί το 30% των συμμετοχών από κάθε κατηγορία και συγκεκριμένα έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο 44 οίνοι ενώ άλλοι έξι αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία ξηρών και ημίξηρων.

Από την κατηγορία γλυκών και ημίγλυκων οίνων, τρεις οίνοι έχουν λάβει το μεγάλο χρυσό και άλλοι τρεις το χρυσό μετάλλιο.

Τα μεγάλα χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν στις Κουμανδαρίες Alasia της ΛΟΕΛ, St.John της KEO και Αγία Μαύρη του Οινοποιείου Αγία Μαύρη.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού ειδικές διακρίσεις δόθηκαν σε περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου, όπως το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, το Ντόπιο Μαύρο, το Ξυνιστέρι, η Πρωμάρα, η Μωροκανέλα και η Κανέλα.

Στον φετινό διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, βάσει εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων, συμμετείχαν 33 οινοποιία με 178 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δυο κατηγορίες, των ξηρών και ημίξηρων και των γλυκών και ημίγλυκων.

Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγητής Valeriu Cotea, μιλώντας στην εκδήλωση, εξήρε την ποιότητα των Κυπριακών οίνων, ιδιαίτερα των λευκών και ροζέ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν ανέμενε τόση καλή ποιότητα κρασιών.

Σημείωσε, την ίδια ώρα, ότι στις γηγενείς ποικιλίες ερυθρού οίνου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ποιότητα θα βελτιωθεί καθώς, όπως είπε, υπάρχουν έμπειροι αλλά και νέοι οινολόγοι και η αναγκαία τεχνολογία για να γίνει αυτό.

Όλα τα κρασιά που έχουν βραβευθεί στον 13ο Κυπριακό Διαγωνισμού Οίνου μπορείτε να τα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΚΡΑΣΙΑ