Ποσό ύψους 20 χιλιάδων ευρώ φέρεται να ζήτησε από γυναίκα πρόσφυγα υπάλληλος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών για να της εξασφαλίσει τ/κ σπίτι. Η γυναίκα ζήτησε χρόνο για να το σκεφτεί, και η περιουσία δόθηκε αλλού σε διάστημα ενός μηνός.

Η καταγγελία έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκο Κέττηρο στο πλαίσιο συνεδρίας που εξέτασε το συνεχιζόμενο πλιάτσικο με τις Τ/κ περιουσίες από υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας και μέλη Συμβουλευτικών Επιτροπών για Τ/κ περιουσίες.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής σε δεύτερη υπόθεση, αίτηση πρόσφυγα πριν 7 χρόνια απορρίφθηκε και το σπίτι παραχωρήθηκε ως εξοχική κατοικία.

Τρίτη περίπτωση αφορά μητέρα μονογονοϊό, η αίτηση της οποίας απορρίφθηκε και η περιουσία δόθηκε αλλού, εκτός διαδικασίας.

Σε άλλη περίπτωση πήραν πίσω 10 δεκάρια γης από γεωργό και τα έδωσαν σε επαγγελματία ράφτη.

Όλες οι καταγγελίες παραδόθηκαν με συνοδευτικά έγγραφα στον Υπ. Εσωτερικών και στον Γεν. Ελεγκτή.

 

Σε εξέλιξη έρευνα

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, θέλησε να διευκρινίσει πως δεν είναι όλοι στο «ίδιο καζάνι», δίνοντας κάποια αριθμητικά δεδομένα.

Αναφέρθηκε στον κατάλογο των 16 λειτουργών της υπηρεσίας διαχείρισης Τ/κ περίουσιών που φέρονται να μοίραζαν περιουσίες Τουρκοκυπρίων σε εαυτούς και συγγενικά πρόσωπα, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στο Υπουργείο.

Για έξι περιπτώσεις όπως είπε, δόθηκαν Τ/κ περιουσίες σε συγγενικά πρόσωπα πριν να διοριστούν οι λειτουργοί στην υπηρεσία Εξετάζονται άλλες εννέα περιπτώσεις.

Άλλες έξι περιπτώσεις αφορούν περιουσίες που κατέχονται από συγγενείς πρώτου βαθμού των λειτουργών.
Από τις 16 περιπτώσεις λειτουργών υπογράφηκαν 34 συμβάσεις σε Τ/κ περιουσίες, από τις οποίες οι 23 εντοπίζονται στην επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τον Υπουργό. Λειτουργός στην Πάφο που διορίστηκε το 2019 πήρε 8 Τ/κ περιουσίες από το 1984 μέχρι το 2016.

Η δεύτερη περίπτωση στην Πάφο, αφορά διορισμό που έγινε το 1992 και πήρε 4 συμβάσεις από το 1995 μέχρι το 2019.
To κράτος, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό για πάνω από μια δεκαετία, κάθε χρόνο σημειώνει έλλειμμα γύρω στα €7 εκατ., κυρίως λόγω της διαχείρισης Τ/κ επαγγελματικών υποστατικών.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όπως είπε ο κ. Νουρής αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αναθεωρημένων κριτηρίων για παραχώρηση Τ/κ περιουσιών από τη Νομική Υπηρεσία.

 

Γ. Ελεγκτής: Δεν έπεσε απο τα σύννεφα το Υπουργείο

Ο κατάλογος με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες και τα ονόματα υπαλλήλων, παραδόθηκε σήμερα στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος ανέφερε ότι «δεν έπεσε από τα σύννεφα το υπουργείο για τις περιπτώσεις λειτουργών που βρέθηκαν με Τ/κ περιουσίες», κάνοντας χαρακτηριστική αναφορά σε περίπτωση λειτουργού που έστειλε αναφορά στο γενικό διευθυντή του υπουργείου, εξηγώντας γιατί ο σύζυγος της βρέθηκε με Τ/κ περιουσίες.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανήγγειλε ότι θα εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο δύο εκθέσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μία για τους υπαλλήλους και μία για τα επαγγελματικά υποστατικά.