Την επικαιροποιημένη λίστα κατηγοριοποίησης των χωρών σύμφωνα με τον επιδημιολογικό κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19, δίδει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι διαφοροποιήσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου του 2020, αφορούν τη Λετονία, η οποία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην κατηγορία Β, τη Φινλανδία, που από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β, Ιαπωνία, που από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Α και Γερμανία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β.

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Ισλανδία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ, η Ιρλανδία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ, η Πολωνία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ, το Λιχτενστάιν από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ και η Ιταλία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι υιοθετώντας την τροποποιημένη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη Λίστα Ασφαλών Τρίτων Χωρών, η κατηγοριοποίηση των χωρών που εφαρμόζει η Κύπρος τροποποιείται με την αφαίρεση της Γεωργίας, της Τυνησίας και του Καναδά, ενώ γίνεται προσθήκη της Σιγκαπούρης (Κατηγορία Α), του Μακάου και του Χονγκ-Κονγκ (Κατηγορία Β μαζί με την Κίνα).

Εξάλλου, η επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19., με την αξιολόγηση να στηρίζεται στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, η κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται.

«Για τον σκοπό αυτό», προσθέτει, «θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών».

Σημειώνεται ότι στη σχετική κατηγοριοποίηση των χωρών έχει ληφθεί υπόψη η τροποποιημένη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Κατηγορία Α, που είναι οι χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση, περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους).

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Σε σχέση με την κατηγορία Β, που είναι οι χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο, αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α, περιλαμβάνονται κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Πόλη του Βατικανού, το Σαν Μαρίνο, ενώ από τρίτες χώρες η Ουρουγουάη, η Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), η Ρουάντα και Σερβία.

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες κατηγορίας Β, που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:

α) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών),
β) όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία,
γ) πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,
δ) πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.

Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Σε ό,τι αφορά στη κατηγορία Γ, που είναι χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β, περιλαμβάνονται τα κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία.

Από τα Μικρά κράτη περιλαμβάνονται η Ανδόρα και το Μονακό, από μέλη της Ζώνης Σένγκεν η Ελβετία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και από τρίτες χώρες η Αλγερία, το Μαρόκο και το Μαυροβούνιο.

Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και όσες χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες Α ή Β. Κάποιες από τις χώρες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα αναφέρονται πιο πάνω.

Σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης.

Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ. 37, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2020, οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 με ιδία έξοδα, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, ο οποίος λήγει στις 14 μέρες.

Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται την 14η μέρα και εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Τονίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών θα έχει ισχύ από τις 9 Νοεμβρίου 2020.