Το θέμα της τοποθέτησης καμερών στις σχολικές μονάδες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, μετά και τα πρόσφατα επεισόδια βανδαλισμών.

Yπάρχει σοβαρό πρόβλημα βίας στα σχολεία και πρωταγωνιστές είναι κυρίως νεαροί και όχι μαθητές, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει πρώτα να επικεντρωθούμε στην πρόληψη και μετά να προωθηθούν άλλα μέτρα, όπως τοποθέτηση καμερών, συστήματα συναγερμού, κιγκλιδώματα και ένστολοι φρουροί.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου υπέδειξε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί να δημιουργούνται εικόνες φυλακής στα σχολεία, αφού στέλνονται λανθασμένα μηνύματα, προς τους μαθητές οι οποίοι πρέπει να αγαπήσουν τα σχολεία τους, όπως είπε.

Τόνισε ότι η πείρα κατέδειξε πως δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σε σχολεία, στα οποία ήδη τοποθετήθηκαν κάμερες και ψηλά κάγκελα. Η Υπουργός Παιδείας, ανέφερε ότι σε 15 μέρες το Υπουργείο θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοϊζος Κωνσταντίνου προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις καταγγέλλοντας ότι συμμορίες με κουκούλες εισέρχονται στους σχολικούς χώρους, κόβουν καλώδια και προβαίνουν σε βανδαλισμούς, ενώ πληρώνουν φρουρούς με σκοπό να εισέλθουν σε σχολικούς χώρους.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου ανέφερε ότι είναι νόμιμη η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, υπό προϋποθέσεις που αφορούν στις ώρες λειτουργίας των καμερών, στον τρόπο φύλαξης των δεδομένων και στα άτομα που θα τα χειρίζονται.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι από το 2022 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν πέραν των 250 περιστατικών βανδαλισμών και κλοπών στα σχολεία.