Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει γέφυρα και την είσοδο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις αγορές τεχνολογίας της Ευρώπης, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, μετά από επίσκεψη στον Δήμο Λεμεσού, μαζί με τον Επικεφαλής Κυβερνητικών Υπηρεσιών των ΗΑΕ, Mohamed Bin Taliah.

Κυριάκος Κόκκινος και Mohamed Bin Taliah επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη και ακολούθως τις Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ, όπου έγινε ενημέρωση γύρω από θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως είπε στις δηλώσεις του ο κ. Κόκκινος, «ο σκοπός αυτής της επίσκεψης από τα ΗΑΕ, είναι να γνωρίσουν την Κύπρο καλύτερα και με συγκεκριμένο πλάνο δράσης να δούμε πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και σε θέματα καινοτομίας, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα έξυπνων πόλεων και Πράσινης Ανάπτυξης».

Ανέφερε δε ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα ώστε στους αμέσως επόμενους μήνες να συνομολογηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, σημειώνοντας πως «η Λεμεσός και η Κύπρος ευρύτερα μπορεί να είναι η γέφυρα και η είσοδος των ΗΑΕ στις αγορές τις Ευρώπης».

Αυτή η επίσκεψη ήταν καταλυτική, ήταν μία τριήμερη επίσκεψη, «και έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα περίπου τρεις μήνες, να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, «το οποίο θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και είναι μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας της Δημοκρατίας να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας με πρακτικό περιεχόμενο, το οποίο ωφελεί και τις δύο χώρες».

Η αντιπροσωπεία από τα ΗΑΕ, συνέχισε, «έχει δει πράγματα που πιστεύουν ότι μπορούν να υιοθετηθούν στη δική τους την χώρα και θα βάλουμε ομάδες εργασίας που θα διερευνήσουν τον τρόπο, κάποια πράγματα που κάνουμε στην Κύπρο να γίνουν και στα ΗΑΕ».

Είμαστε εδώ για να διερευνήσουμε ευκαιρίες ανταλλαγής γνώσεων όσον αφορά στις κρατικές υπηρεσίες και την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, δήλωσε εξάλλου ο Επικεφαλής Κυβερνητικών Υπηρεσιών των ΗΑΕ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τις υποδομές που κτίζονται τώρα στη Λεμεσό και οι οποίες είναι τόσο προοδευτικές, ειδικά οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι εταιρείες πληροφορικής», ανέφερε και εξέφρασε την προσδοκία του για «μελλοντικές συνεργασίες και συνεργασίες μεταξύ ΗΑΕ και Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη, «θέματα τεχνολογίας, θέματα που αφορούν την νέα εποχή στην οποία οδεύουμε ως πόλεις, ως κράτη».

«Σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε και εμείς από τα ΗΑΕ και ασφαλώς έχουμε και εμείς να πούμε αρκετά έτσι ώστε να επωφεληθούμε και οι δύο πλευρές από αυτό που συμβαίνει και στη χώρα μας και στα ΗΑΕ», κατέληξε στη δήλωση του ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ