To διεθνές δίκαιο, οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην ΕΕ είναι η προστασία Ελλάδας και Κύπρου έναντι στη ρητορική της Άγκυρας, επανέλαβαν την Παρασκευή ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι δύο άνδρες προέβησαν σε δηλώσεις μπροστά στην κάμερα πριν την έναρξη κατ΄ιδίαν συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι στη Λευκωσία προσκεκλημένος του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου για να μιλήσει στο πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο του κόμματος απόψε, στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο γίνεται σε μια στιγμή που ο συντονισμός και η αλληλοενημέρωση είναι ίσως από τις πιο επιβαλλόμενες. Μέχρι σήμερα, σημείωσε, σε οποιαδήποτε κρίσιμη καμπή ή και μη κρίσιμη ακόμα, η μεταξύ μας συνεργασία είναι τόσο άψογη, έτσι ώστε να ενεργούμε και να πολιτευόμαστε κατά τον ωφελιμότερο για τις πατρίδες μας τρόπο.

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια, που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις να έχουν. Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το διεθνές δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην ΕΕ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα η συνάντηση ΕΕ-ΝΑΤΟ θα στείλουν ακόμη πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιονδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είτε της Ελλάδας, είτε της Κύπρου.

«Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράσταση από πλευράς Ελλάδας στην διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά και στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ευχαριστίες για παραχώρηση αεροσκάφους από Ελλάδα και δωρεά για ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε και για τη γενναιόδωρη δωρεά ενός πολιτικού αεροσκάφους για τις μετακινήσεις του Προέδρου ή και των Υπουργών.

«Είναι μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μια στιγμή που ευρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου έτσι ώστε ουδείς να αποδίδει είτε σε εμένα είτε σε εσάς, άλλα κίνητρα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ευχαριστήσε και για τη δωρεά της ελληνικής Κυβέρνησης για την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην ορεινή Λάρνακος που θα στοιχίσει περίπου 650-700,000 ευρώ.

Κοινός συντονισμός εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων, είπε ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι η επίσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία να επαναεπιβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή, η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Έχεις δίκαιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είναι το διεθνές δίκαιο, είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι αυτή η προσέγγιση τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επίσης τις εξελίξεις όσον αφορά τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ασκούνται στις οικονομίες μας. Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συζήτηση, η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου και θα είναι μια ευκαιρία για ακόμη μια φορά να συντονίσουμε τις κινήσεις μας», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι χρειαζόμαστε όλοι ισχυρές άμυνες απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις και οι καλές αποδόσεις των οικονομιών των δύο χωρών είναι το καλύτερο εχέγγυο για να μπορούμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να αντιμετωπίζουν αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους.

«Χθες ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα, καθώς το Γιούρογκρουπ επικύρωσε και επίσημα την έξοδο της χώρας μας από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο που μας έρχεται. Κλείνει ένας 12ετής κύκλος, ο οποίος ταλαιπώρησε πάρα πολύ τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και η Κύπρος πέρασε τις δικές της δυσκολίες «αλλά εσείς πιο γρήγορα καταφέρατε και ξεπεράσατε τις αναταράξεις της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς σε μας κράτησε πολύ περισσότερο».

«Αλλά κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία μπορούμε πια να λέμε ότι η Ελλάδα όχι απλά δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, όπως δυστυχώς ήταν για αρκετά χρόνια, αλλά είναι μια χώρα με αξιοπιστία, με μια ισχυρή οικονομία, με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ισχυρή Ελλάδα-ισχυρή Κύπρος είναι ένας ισχυρός ελληνισμός και αυτό νομίζω είναι μια παρακαταθήκη και για τις δύο μας πατρίδες», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη δωρεά του πολιτικού αεροσκάφους και τη συμβολής στην ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού, είπε ότι είναι μια μικρή ανταπόδοση στην μεγάλη δωρεά την οποία η Κύπρος έκανε «για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι».

«Καταφέραμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες να εκδώσουμε το διάταγμα για τη χωροθέτηση στο Μάτι, μια αποστολή που κανονικά για την ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάζεται δεκαετίες, το να έχεις να παρέμβεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που κουβαλάει μεγάλες αμαρτίες από το παρελθόν δεν είναι εύκολη υπόθεση», ανέφερε.

Είπε ότι τώρα πια έχουμε όλα τα εργαλεία για να μπορέσουμε να κάνουμε την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών, ώστε να δώσουμε στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας που έχασαν τα σπίτια τους τη δυνατότητα να έχουνε μια μόνιμη κατοικία στον τόπο τον οποίο τόσο αγαπάνε.

«Είναι σημαντικό για μας καθώς και εμείς προχωρήσαμε σε ένα εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών μας να κάνουμε αυτή τη χειρονομία προς την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος να μπορεί να εμφανίζεται και να εκπροσωπείται με ένα αεροσκάφος, το οποίο θα φέρει τα χρώματα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ