Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια χθες, με το σύνολο να ανέρχεται σε 3.502.126 στις 19:00 (τοπική ώρα, στις 02:00 της Δευτέρας ώρα Κύπρου), όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Παγκοσμίως, 247.107 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο ιός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε χθες Κυριακή ότι θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2020 εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού.

«Θεωρούμε πως θα έχουμε εμβόλιο ως το τέλος αυτής της χρονιάς», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ειδικής εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News στο Lincoln Memorial, στο National Mall της Ουάσινγκτον. «Πιέζουμε πολύ δυνατά (…) πολλοί όμιλοι (της φαρμακευτικής βιομηχανίας) είναι, νομίζω, πολύ κοντά στο να αναπτύξουν εμβόλιο», πρόσθεσε.

Βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 100 προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου για την πρόληψη της ασθένειας COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων περίπου 10 βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με δεδομένα του London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Επιμένοντας πως θέλει να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατά τρόπο συνετό, πάντως «το γρηγορότερο δυνατό», ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία τον Νοέμβριο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας. Το 2021 θα είναι «απίστευτο», υποστήριξε.

Εξάλλου, ο Τραμπ για ακόμη μια φορά υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε αφότου ξέσπασε η πανδημία: «Νομίζω πως σώσαμε εκατομμύρια ζωές», είπε.

Στο μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού στοίχισε τη ζωή σε άλλους 1.450 ανθρώπους στις ΗΠΑ το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των νέων θυμάτων, σταθερός σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (1.453), αύξησε το σύνολο των ασθενών που έχουν υποκύψει στην αμερικανική επικράτεια σε πάνω από 67.600.

Ως χθες Κυριακή στις 20:30 τοπική ώρα (03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Κύπρου), το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης είχε καταγράψει 1,15 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 67.674 θανάτους από την COVID-19.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως κατέγραψε άλλους 93 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 1.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει έτσι τους 2.154 νεκρούς και τα 23.471 κρούσματα.

Από τις 32 μεξικανικές πολιτείες και περιοχές, μόλις δύο καταγράφουν λιγότερα από 100 κρούσματα μόλυνσης, επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Ούγο Λόπες-Γκατέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νέα Ζηλανδία

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε κορυφαίο στέλεχός του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δεν αναφέρθηκε επίσης κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, ανέφερε ο Ασλεϊ Μπλούμφιλντ, γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας στο υπουργείο.

Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία καταμετρούν 20 θανάτους επί συνόλου 1.137 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Αλγερία

Πολλά εμπορικά καταστήματα, που άνοιξαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα, αναγκάστηκαν να κλείσουν το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές της Αλγερίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της πόλης του Αλγερίου, εξαιτίας παραβιάσεων των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αντιμέτωποι μετά την έναρξη του Ραμαζανιού με παραβιάσεις των προληπτικών μέτρων από εμπόρους και πολίτες, περίπου δεκαπέντε νομάρχες (από τους 48) διέταξαν να κλείσουν καταστήματα όπου έχουν καταγραφεί παραβιάσεις καθ’ υποτροπή, κυρίως καταστήματα με ρούχα και υποδήματα, ζαχαροπλαστεία που παρασκευάζουν παραδοσιακά γλυκά, η ζήτηση των οποίων είναι μεγάλη τον ιερό μήνα, καταστήματα καλλυντικών, κουρεία και κομμωτήρια.

Οι εικόνες με ουρές πελατών σε πολλά καταστήματα προκάλεσαν την οργή των αρχών και επαγγελματιών της υγείας.

Η Αλγερία θρηνεί 460 θανάτους ασθενών από την COVID-19 αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την 25η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Επισήμως, έχουν επιβεβαιωθεί 4.474 κρούσματα μόλυνσης.

Σιγκαπούρη

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε έναν νέο θάνατο ασθενούς εξαιτίας της COVID-19 και 657 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κυρίως μεταναστών εργαζομένων στην πόλη-κράτος, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει έτσι τους 18 νεκρούς και τα 18.205 κρούσματα.

Ο νέος θάνατος ήταν αυτός μιας 86χρονης υπηκόου Σιγκαπούρης. Από τα κρούσματα, 10 ασθενείς είναι υπήκοοι της πόλης-κράτους ή άνθρωποι με άδεια μόνιμης παραμονής, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (626) είναι μετανάστες εργαζόμενοι που ζουν σε κοιτώνες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Σιγκαπούρη καταγράφει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων στην Ασία, κυρίως διότι πλήττονται μετανάστες που ζουν μαζί. Οι αρχές λένε πως έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη διασπορά του ιού στον ημεδαπό πληθυσμό.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες το συμβολικό όριο των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία ωστόσο πολλοί ειδικοί τονίζουν πως πιθανότατα είναι χονδροειδώς υποτιμημένα.

Η χώρα των 210 εκατομμυρίων πολιτών με διαστάσεις ηπείρου κατατάσσεται στην ένατη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που αυξήθηκε στα 101.147, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Όμως είναι έβδομη σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19, αφού ξεπέρασε τη Γερμανία, καταγράφοντας 275 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο και φθάνοντας τους 7.025.

Το βράδυ της Κυριακής, το περίφημο άγαλμα του Ιησού σωτήρα του Κορκοβάντου φωτίστηκε κατά τρόπο ώστε να δίνεται η εντύπωση πως ο Χριστός φοράει μάσκα, κίνηση που σκοπό έχει να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να χρησιμοποιεί αυτό το μέσο ατομικής προστασίας.

Πολλοί ειδικοί έχουν πει πως ο αριθμός των κρουσμάτων που επίσημα επιβεβαιώνονται πιθανώς είναι ως και 15 χαμηλότερος από τον πραγματικό, καθώς μόνο οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις στη Βραζιλία.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη σε πολλές πολιτείες, με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει το όριο κορεσμού, την ώρα που η κορύφωση της πανδημίας ακόμη αναμένεται στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δεν σταματά να υποβαθμίζει την πανδημία, κάνοντας λόγο για «γριπούλα», και να επικρίνει τα μέτρα περιορισμού που πήραν οι κυβερνήτες πρακτικά όλων των βραζιλιάνικων πολιτειών. Χθες, ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε χονδρικά κατά 5% και αυτός των θανάτων κατά περίπου 4%, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησής του, πήρε μέρος για άλλη μια φορά σε κινητοποίηση.

Εξάλλου, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που πήγαν στη Μπραζίλια για να τον στηρίξουν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επανέλαβε τη ρητορική του κατά των μέτρων καραντίνας, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά στη χώρα του.

«Η καταστροφή των θέσεων εργασίας εκ μέρους κάποιων κυβερνητών είναι ανεύθυνη και απαράδεκτη. Θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα στο μέλλον» είπε ο Μπολσονάρου, ενώ η διαδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά από το Facebook.

Η κινητοποίηση στη Μπραζίλια ήταν μαζικότερη σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να κρατούν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του Ροντρίγκο Μάια, του προέδρου του Κοινοβουλίου ή του Σέρζιο Μόρου, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν μια «στρατιωτική επέμβαση».

Όμως, σε αντίθεση με προηγούμενες διαδηλώσεις, ο ακροδεξιός πρόεδρος, που δεν φοράει μάσκα, παρέμεινε σε απόσταση από τους υποστηρικτές του.

Αντί να έλθει σε επαφή με το πλήθος όπως έκανε πριν, ο Μπολσονάρου περιορίστηκε να εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία μπροστά από μια κάμερα. Κατόπιν κατέβηκε τη ράμπα της επίσημης κατοικίας του στο μέγαρο Alvorada, έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Λάουρα, ηλικίας 9 ετών, για να χαιρετίσει τους διαδηλωτές, όμως από απόσταση 2 μέτρων.

«Ο λαός είναι μαζί μας και ο στρατός βρίσκεται στο πλευρό του νόμου, της τάξης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας», διαβεβαίωσε.

Η εφημερίδα Estado de S. Paulo, μεταξύ των εφημερίδων με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, έγραψε στον ιστότοπό της ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ της και ο οδηγός του δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές, που τους έσπρωξαν και τους κλώτσησαν. Όπως μεταδίδει το Reuters, τουλάχιστον τρεις φωτορεπόρτερ δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές.

Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα, χθες Κυριακή, δεν της αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, πάντως εντοπίστηκαν τρία κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό στην ηπειρωτική Κίνα. 

Το Σάββατο, είχε κάνει λόγο για δύο κρούσματα. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας κατέγραψε 13 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από μία περίπτωση την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ανήλθε έτσι σε 82.880, ενώ το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633, πάντα κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Ισημερινός

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 193 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 2.074 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον επίσημο απολογισμό της παγκόσμιας πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 1.564 νεκρούς και 29.538 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί στη χώρα.

Ο Υπουργός Υγείας, Χουάν Κάρλος Σεμπάγιος, επεσήμανε ότι οι αρχές έχουν καταγράψει 1.312 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19.

Κατά τον ίδιο, έχουν διεξαχθεί 78.659 διαγνωστικές εξετάσεις στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην επαρχία Γουάγιας, επίκεντρο της πανδημίας στον Ισημερινό, καταγράφηκαν 18 νέοι θάνατοι και 1.358 -τα μισά και πλέον από το εθνικό σύνολο – νέα κρούσματα μόλυνσης.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ετοιμάζεται να χαλαρώσει από σήμερα Δευτέρα ορισμένα από τα μέτρα περιορισμού των πολιτών που επέβαλε, ωστόσο τονίζει πως θα λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, κατά τόπους και κατά περίπτωση.

Γαλλία

Η Γαλλία δεν θα επιβάλει το μέτρο της καραντίνας «σε οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ιθαγένειας, που προέρχεται από την ΕΕ, τη ζώνη Σένεγκεν και τη Βρετανία», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε πως τα μέτρα καραντίνας, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο με το οποίο θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, θα εφαρμοστούν στα πρόσωπα που εισέρχονται στη γαλλική επικράτεια».

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως εκείνη Γάλλων υπηκόοων ή Ευρωπαίων που θα φθάνουν από άλλη ζώνη εκτός της ΕΕ, τον χώρο Σένγκεν ή τη Βρετανία, οι διαδικασίες θα αποσαφηνιστούν από το υπουργείο Εξωτερικών «τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνει η προεδρία.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να παρατείνει κατά δύο μήνες, έως την 24η Ιουλίου, την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για τη νόσο COVID-19 και έδωσε σχετικές διευκρινίσεις για το πλαίσιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που προβλέπεται να ισχύσει από την 11η Μαΐου.

Πηγή: ΚΥΠΕ