Ακόμα 315 θάνατοι από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας συνολικά τους 28.446.

Πρόκειται για θανάτους ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείων. 

Δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό αυτό πιθανοί φορείς του ιού που κατέληξαν σε οίκους ευγηρίας και στην κοινότητα χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι συνήθως τις Κυριακές και τις Δευτέρες ο αριθμός των αναφερόμενων νεκρών είναι μειωμένος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ήμερες λόγω καθυστερήσεων στις καταχωρίσεις το Σαββατοκύριακο.

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS Στίβεν Πόουις σχολίασε, πάντως, παρουσιάζοντας τα στοιχεία ότι «η τάση (ως προς τους θανάτους) είναι πτωτική» καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διέλθει την κορύφωση των θανάτων.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό αυξήθηκαν κατά 4.339 το 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Κυριακής, φτάνοντας πλέον τα 186.599. Η αύξηση «δεν είναι δραματική», σημείωσε ο κ. Πόουις, σχολιάζοντας ότι η τάση των τελευταίων ημερών δείχνει κατά τρόπο «προφανή» ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην κοινότητα μειώνεται.

Οι νοσηλευόμενοι μειώθηκαν κι άλλο χθες, πέφτοντας κατά περίπου 400 στους 14.248, μειωμένοι κατά 13% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Πόουις είπε ότι πλέον η χώρα έχει περάσει την κορύφωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Κατά την καθημερινή απογευματινή ενημέρωση για την πανδημία, ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ επανέλαβε ότι μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, πως θα γίνει ασφαλέστερη η μετακίνηση προς το χώρο εργασίας του καθενός και πως θα γίνει πιο ασφαλής ο ίδιος ο χώρος εργασίας.

Ο κ. Γκόουβ είπε επίσης ότι τα διαγνωστικά τεστ που διενεργήθηκαν χθες ήταν 76.496, δηλαδή κάτω του στόχου των 100.000 τεστ την ημέρα που έχει θέσει η κυβέρνηση και που επετεύχθη την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πηγή: ΚΥΠΕ