Στη διαδικασία των επαφών με τα υπόλοιπα μέλη της Ιέρας συνόδου θα προχωρήσουν τις επόμενες  ώρες και μερες οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας, λόγω και του χρονικού περιθωρίου για υποβολή ενστάσεων σε σχέση με τη χθεσινή ψηφοφορία,  και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αναφορικά με την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου.

Ο νικήτης της χθεσινής ψηφοφορίας, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος επανέλαβε το μεσημέρι μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία των πολιτών που ψήφισαν, ακολουθώντας το πνεύμα των κανονων και όχι μονο το γράμμα.

Διαφορετικά όπως είπε στην επόμενη εκλογή δεν θα πάει κανένας να ψηφίσει.

Είπε ακόμη πως είτε εκλεγεί ο ίδιος είτε όχι θα πρέπει να προβληματήσει την ιερα σύνοδο η αποχή.

Ανέφερ πως θα μιλήσει σήμερα αύριο με τους υπόλοιπους Ιεράρχες και πως η ιέρα σύνοδος είναι αδελφότητα και δεν πάνε να κάνουν πόλεμο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος επανέλαβε πως δεν έχει σημασία ποιος ήρθε πρώτης η δεύτερος στην ψηφοφορία και πως η σύνδος θα αποφασίσει για το νέο αρχιεπίσκοπο με τα δικά της κριτήρια.

Είπε ακόμη πως εισακούεται ο λαός δεδομένου ότι η σύνοδος θα επιλέξει τον αρχιεπίσκοπο μεταξύ των τριών που ψηφίστηκαν από αυτόν.

Υποστήριξε δε, πως η διαδικασία εκλογής δεν έπαιξε ρόλο σε σχέση με την αποχή την οποία απεδωσε σε αδιαφοριά προσθέτοντας πως πάντα υπήρχε αυτό το θέμα.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι τα μέλη της συνόδου να συνδιοικήσουν όμως ένας θα εκλεγεί αρχιεπίσκοπος.

Ήταν οι πιο ειρηνικές εκλογές στην Εκκλησία της Κύπρου, δήλωσε χθες βραδυ ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας προσθέτοντας ότι η εκλογή ενός νέου Επισκόπου στο Τριπρόσωπο δείχνει ότι η φωνή των νέων εισακούστηκε, ενώ μίλησε για «απαξίωση» σε σχέση με το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες.

Η Ιερά Σύνοδος έχει ξανά μια ευκαιρία για την αυτοκριτική της, ώστε όλοι μαζί μονιασμένοι να προχωρήσουν για το καλό της εκκλησίας, πρόσθεσε.

Ακούστηκαν νέες θεματικές που πρέπει να προβληματίσουν, στις προτάσεις των υποψηφίων Επισκόπων, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί ακούστηκαν πράγματα, τα οποία όντως η Εκκλησία πρέπει να λάβει υπόψη και να ληφθούν συλλογικά αποφάσεις.

Με βάση τις πληροφορίες που υπαρχουν, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος φέρεται να έχει τη στήριξη επτά Συνοδικών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος τεσσάρων και ο Μητροπολίτης Ταμασού 2.

Δεδομενου ότι ακόμη δεν έχουν τοποθετηθει οι ιεράρχες και αναλόγως του τι θα πραξουν τελικά οι Μητροπολίτες Κυρηνείας, Κύκκου, Ταμασού, Κωνσταντίας και Μόρφου, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ακόμη κι αυτό της εκλογής Αρχιεπισκόπου από την πρώτη ψηφοφορία.

Την Πέμπτη συνέρχεται και η Σύνοδος και κατά τη συνεδρία του σώματος θα οριστεί η ημερομηνία εκλογής, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με πιο πιθανές ημερομηνίες τις 27 ή 28 Δεκεμβρίου.