Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα έχει στις 3 το απόγευμα σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή στην διάρκεια της οποίας θα γίνει αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου.

Αυτή την περίοδο εκτός από τα κρούσματα κορωνοϊού, παρατηρείται μια έξαρση των ιώσεων καθώς και των περιστατικών με στρεπτόκοκο.

Το Υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τα κρούσματα κορωνοϊού αφού οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες ημέρες όπως και το ποσοστό θετικότητας.

Μετά την σύσκεψη αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση, με οδηγίες προς το κοινό για προστασία από τις λοιμώξεις.

Στο μεταξύ προχωρούν κανονικά οι διαβουλεύσεις και οι εργασίες, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου από χθες, Κυριακή, βρίσκονται στην Κύπρο τρεις αξιωματούχοι του Οργανισμού για διαβουλεύσεις.

Οι τρεις αξιωματούχοι του ΠΟΥ θα επισκεφθούν σήμερα τον χώρο, όπου θα στεγαστεί το Γραφείο του Οργανισμού στην Λάρνακα, ενώ θα συναντηθούν με λειτουργούς του Δήμου Λάρνακας και του Υπουργείου Υγείας.

Αύριο οι αξιωματούχοι θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη με Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η μέχρι στιγμής διαδικασία και οι διαβουλεύσεις που έγιναν.

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία, στην παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ο οποίος θα έρθει στην Κύπρο για την τελετή υπογραφής.

Το Γραφείο του ΠΟΥ θα βρίσκεται αποκλειστικά στην Κύπρο και θα καλύπτει τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ θα απαρτίζεται από Κύπριους εμπειρογνώμονες, αλλά και από εξωτερικό εμπειρογνώμονα του Οργανισμού.

Το Εθνικό Γραφείο Περιφέρειας της Ευρώπης του ΠΟΥ στην Κύπρο θα δραστηριοποιηθεί στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αναβάθμισης της ετοιμότητας για αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων, μέσω προώθησης καινοτόμων δράσεων, που έχουν ως στόχο την πρόληψή τους, καθώς και στη συλλογή, διάχυση και αξιολόγηση επιδημιολογικών δεδομένων.