Πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Πέτρου Ξενοφώντος, με τον ανάδοχο της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα διάφορα προβλήματα και αιτήματα που υπάρχουν και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαβούλευση το επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί οριστική διευθέτηση, απάντησε το Υπουργείο σε σχετικό ερώτημα που υπεβάλε το Κανάλι 6.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, η συνάντηση των συντεχνιών των εργαζομένων στην ΟΕΔΑ με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στη Λευκωσία που ήταν προγραμματισμένη για χθες, έχει ακυρωθεί μέχρι νεωτέρας.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΟΕΔΑ τηρούν στάση αναμονής μετά την επ’ αόριστον αναβολή της συνάντησης με το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα.

Αναμένουν την κατάληξη της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει μεταξύ Υπουργείου και αναδόχου και κατά πόσο μέσα από αυτήν θα διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα, από τη σύμβαση των εργαζομένων στην ΟΕΔΑ.

Ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα ο ανάδοχος της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, επικαλέστηκε την αυξημένη υγρασία στα απορρίμματα, αρνούμενος για κάποιες ώρες να παραλάβει δεκάδες τόνους σκουπιδιών της επαρχίας Λεμεσού.

Η κρίση για την υγρασία των απορριμμάτων, εκτονώθηκε μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο και το ΣΕΔΑΛ κι αφού έκλεισε το ραντεβού Υπουργού-Διαχειρίστριας Εταιρείας.

Εκτιμάται ότι αυτή προκλήθηκε μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως δεν μένει άλλη διέξοδος από τον τερματισμό της σύμβασης λειτουργίας της μονάδας και ανάληψής της από το κράτος και πως οι ενέργειες που μελετούσε το Υπουργείο Γεωργίας ήταν να αναλάβει το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα τη διαχείριση της ΟΕΔΑ και να εργοδοτήσει το υφιστάμενο προσωπικό.

Το θέμα της ΟΕΔΑ Λεμεσού ήταν πρώτο στην αξιολόγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, στην πρώτη του συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχουμε αναλάβει να επιλύσουμε με μια σύγχρονη στρατηγική και θα ενημερώσουμε τη Βουλή για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε».

Δεδομένου, πρόσθεσε, ότι η μονάδα αποτελεί σημαντική παράμετρο στο Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028 για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, η ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις για την ορθή λειτουργία της είναι επιτακτική.