Επιθεωρήσεις σε υπεραγορές της Λευκωσίας πραγματοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, ενόψει του Πάσχα, προκειμένου να ενημερωθεί για την επάρκεια και την ποιότητα των προϊόντων, που διατίθενται στην αγορά.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ανέφερε ότι «διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πληθώρα αγαθών, ο κόσμος αγοράζει λαχανικά, φρούτα, κρέατα και αντιλαμβάνομαι ότι θα συνεχιστεί αυτή η περιόδευση των συμπολιτών μας και τις επόμενες μέρες μέχρι την κορύφωση, που θα είναι και το Σάββατο».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο έλεγχος αποσκοπεί στο «να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι τα κρέατα είναι καλής ποιότητας, ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς και τα ψαρικά είναι σε ψηλά επίπεδα και ασφαλή για την υγεία των πολιτών», σημειώνοντας ότι είδαν και τα οινοποιητικά προϊόντα.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στα κυπριακά προϊόντα», τόνισε ο Υπουργός.

Επιβεβαίωσε ότι έγιναν και αρκετοί έλεγχοι, «έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι και να επιβεβαιώσουμε μαζί ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά είναι ψηλού επιπέδου και ασφαλή για την κατανάλωση».

Κληθείς να σχολιάσει τις ψηλές τιμές στα κρέατα, που σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών είναι αυξημένες μέχρι και 25%, ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στους νόμους της αγοράς. «Υπάρχει η προσφορά και η ζήτηση και αυτά καθορίζουν και τις τιμές. Όμως πρέπει να επιβεβαιώσω ότι ειδικά στα λαχανικά οι τιμές είναι ικανοποιητικές και πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι πέρσι», σημείωσε.

Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και οι Διευθυντές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Γεωργίας.

Σφάχτηκαν 25.000 μικρά ζώα για το πασχαλινό τραπέζι, είπε ο Χ. Πίπης

Γύρω στα 25.000 μικρά μηρυκαστικά σφάχτηκαν για τις ανάγκες της αγοράς για το Πάσχα και πάνω από 2.750 εισήχθησαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ο οποίος συνόδευε τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρο Ξενοφώντος, κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων σε υπεραγορές της Λευκωσίας.

Ο κ. Πίπης ανέφερε ότι όσον αφορά τις σφαγές των ζώων φέτος παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση, σε σχέση με πέρσι. Λαμβανομένου όμως υπόψη και των διακινήσεων που έχουν γίνει από χώρες της ΕΕ, «είμαστε σχεδόν στα ίδια με πέρσι επίπεδα, όσον αφορά τον αριθμό των ζώων που έχουν σφαχτεί και τον αριθμό των σφάγιων, τα οποία έχουν διακινηθεί».

«Οι σφαγές θα συνεχιστούν μέχρι και το μεγάλο Σάββατο, οπότε αναμένεται να υπάρξει η κάλυψη των αναγκών του κόσμου, ενόψει και του πασχαλινού τραπεζιού», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν από τις 8 Απριλίου και θα συνεχιστούν μέχρι τις 22 σε εντατική μορφή, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να γίνονται έλεγχοι ρουτίνας τις άλλες χρονικές περιόδους του έτους».

«Τις περιόδους των εορτών, λόγω του ότι η ζήτηση είναι αυξημένη και η δραστηριοποίηση των υπηρεσιών του κράτους από πλευράς διασφάλισης της ποιότητας και της καταλληλόλητας των προϊόντων είναι αντίστοιχα εντατικοποιημένη, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι θα διατεθούν κατάλληλα προϊόντα και ασφαλή για τους καταναλωτές και εφαρμογή οποιωνδήποτε αθέμιτων πρακτικών στην αγορά», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν από τους ελέγχους που έγιναν χρειάστηκε να αποσυρθούν προϊόντα, ανέφερε ότι έχουν υπάρξει δύο κατασχέσεις, μία σε σφαγείο, που οφειλόταν σε τραυματισμούς των ζώων, μωλωπισμούς και υδραιμία, που καταλήγουν να χαρακτηρίζουν τα προϊόντα ως ακατάλληλα για κατανάλωση και η κατάσχεση δύο σφάγιων σε συγκεκριμένο κρεοπωλείο, λόγω του ότι δεν έφεραν τη νενομισμένη σήμανση, όπου και έγινε καταγγελία του συγκεκριμένου κρεοπωλείου στην αστυνομία για να προχωρήσει με δικαστική υπόθεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ