Για πρώτη φορά εδώ και 14 μήνες που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, το νοσοκομείο Αμμοχώστου έφτασε στο 100% της πληρότητας του σήμερα, Τρίτη, αφού νοσηλεύονται 75 ασθενείς.

Από τους 75 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, οι 8 βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, καθώς χρήζουν πιο στενής παρακολούθησης, ενώ 19 άτομα είναι κλινήρη.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου, Αμαλία Χατζηγιάννη, ανέφερε στις 11 το πρωί στην τηλεόραση του Αντ1, πως επρόκειτο να δοθούν 6 εξιτήρια και δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλα το απόγευμα. Χθες έγιναν 14 εισαγωγές και δόθηκαν 8 εξιτήρια.

Η κ. Χατζηγιάννη είπε, ακόμη, πως γίνεται ανακατανομή των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν, σε όλα τα νοσοκομεία παγκύπρια αναλόγως του που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Στη Λεμεσό η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη και ο υπεύθυνος του θαλάμου Κόβιντ, Δρ Ανδρέας Κωστή, έκανε λόγο για παζλ που δεν μπορεί να λυθεί σε σχέση με την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Πρόσθεσε πως έχουν γίνει πάρα πολλές εισαγωγές στον θάλαμο Βραχείας Νοσηλείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχθεί άλλους και να παραμένουν περιστατικά σε αναμονή, είτε στο σπίτι, είτε σε ασθενοφόρα έξω από τις πρώτες βοήθειες, που έχουν μετατραπεί σε κινητές μονάδες. Τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν εξιτήρια με ασφάλεια.

Ο Δρ Κωστή ανέφερε πως πρέπει να ενισχυθούν τα νοσηλευτήρια άμεσα με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και άλλοι θάλαμοι για τον κορωνοϊό.

Τόνισε, ταυτόχρονα, πως πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να σταματήσει η επιδείνωση της πανδημίας.

Πρέπει πάση θυσία να μειωθούν τα κρούσματα, γιατί δεν θα μπορεί πλέον να γίνει ιχνηλάτηση, τόνισε ο επικεφαλής της μονάδας Ιχνηλάτησης, Δρ. Βαλεντίνος Σιλβέστρος.
Πρόσθεσε, δε, πως ή θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευτεί ο πολίτης από μεγαλύτερη διασπορά του ιού, ή θα πρέπει να ελεγχθεί πιο αυστηρά η τήρηση των μέτρων.

Ο επικεφαλής της Ιχνηλάτησης υπέδειξε πως όσες επιχειρήσεις προσπάθησαν να ξεγελάσουν τη μονάδα Ιχνηλάτησης μη δηλώνοντας κρούσματα και στενές επαφές, έκλεισαν στο τέλος διότι κόλλησε όλο το προσωπικό κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, είναι κρίσιμη η περίοδος όμως ο οργανισμός έχει το σχεδιασμό και μπορεί να ανταπεξέλθει επί του παρόντος.

Είπε ακόμη πως το πρόβλημα με τον θάλαμο βραχείας νοσηλείας παρατηρείται μόνο στη Λεμεσό κι ενδέχεται κι εντός της ημέρας να δοθούν λύσεις.

Πρόσθεσε πως ήδη έχει λειτουργήσει ο δεύτερος θάλαμος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με άλλες 30 κλίνες, από αύριο αναμένεται να λειτουργήσει ο δεύτερος θάλαμος στο ΓΝ Πάφου και αν παραστεί ανάγκη, θα αναπτυχθούν περαιτέρω κλίνες.

Τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης των επιδημιολόγων.