Συνεδριάζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να αποφανθεί για την πορεία των εμβολιασμών με το σκεύασμα Janssen της Johnson&Johnson. Οι εμβολιασμοί με την J&J έχουν ανασταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες 18-48 ετών.

Ο ΕΜΑ θα εκτιμήσει το ρίσκο της χρήσης του εμβολίου και τις πιθανές παρενέργειες του μονοδοσικού σκευάσματος

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, FDA (Food & Drug Administration) και CDC (Centers for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα την άμεση παύση στη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19. Μία γυναίκα από τις έξι πέθανε και μια δεύτερη γυναίκα στη Νεμπράσκα νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση.

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει δόση της Johnson & Johnson μέχρι στιγμής, και περίπου εννέα εκατομμύρια περισσότερες δόσεις έχουν αποσταλεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σε ένα δελτίο τύπου, η Johnson & Johnson είπε: «Γνωρίζουμε ότι έχουν αναφερθεί θρομβοεμβολικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών με θρομβοπενία με εμβόλια κατά της Covid-19. Προς το παρόν, δεν έχει αποδειχθεί σαφής αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτών των σπάνιων συμβάντων και του εμβολίου Janssen Covid-19». Το Janssen είναι το όνομα του τμήματος της Johnson & Johnson που ανέπτυξε το εμβόλιο.

H Ελλάδα έχει παραλάβει 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός και είχε τονίσει πως «τηρούμε στάση αναμονής αλλά ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει. Πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας».

naftemporiki.gr