Επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λύση της πλωτής μονάδας για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο Αφροδίτη, αποκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ο κ. Παπαναστασίου, επισήμανε ότι η εταιρεία Chevron αποδέχθηκε τελικά την θέση της Λευκωσίας, η οποία διαφωνούσε με την μεταφορά φυσικού αερίου σε μονάδα της Αιγύπτου και δεσμεύτηκε να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση μέχρι το τέλος Μαρτίου, είτε για πλωτή μονάδα είτε για άλλη λύση.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση πλωτής μονάδας πάνω από το Αφροδίτη αποτελούσε συμφωνία του με την εταιρεία Noble Energy η οποία στην συνέχεια πωλήθηκε στην Chevron.

Ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Chevron θα είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών. Εξήγησε ότι υπήρχε μεγάλο ρίσκο αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση της Chevron επειδή από το τεμάχιο Αφροδίτη, μέχρι της εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο η απόσταση είναι 406 χιλιόμετρα.

Το φυσικό αέριο θα μεταφερόταν από την πίεση της γεώτρησης του Αφροδίτη, ενώ ο έλεγχος και επεξεργασία του αερίου θα γινόταν από την Αίγυπτο. Κατά τον χρόνο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε έσοδα, θα μειωνόταν η πίεση της γεώτρησης με τον κίνδυνο αντί φυσικό αέριο η γεώτρηση να βγάζει και νερό, όπως είπε.

Με την λειτουργία πλωτής μονάδας στο Αφροδίτη ο έλεγχος θα βρίσκεται στην Κυπριακή δημοκρατία, όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το κόστος της μονάδας θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και πως εκτός απροόπτου αρχές του 2025 η ΑΗΚ θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, αφού τον Ιούλιο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στο Βασιλικό. Η πλωτή μονάδα, είπε, μπορεί να ολοκληρωθεί νοουμένου ότι γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.