Διαφορετικές απόψεις ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών κατά την συζήτηση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ή απόκτηση μόνιμης κατοικίας.

Η όλη συζήτηση, που αφορά χιλιάδες νεαρά ζευγάρια, γίνεται στη σκιά του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων και της διαδικασίας επί παραβάσει που έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος της Κύπρου, επειδή λανθασμένα επωφελούνταν του μέτρου αυτού, εκατομμυριούχοι που πολιτογραφήθηκαν ως Κύπριοι, με αποτέλεσμα το κράτος να καταγράψει απώλεια εσόδων που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Κατά τη σημερινή συζήτηση προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων του κατασκευαστικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, σύλλογοι επαγγελματιών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία, πρότειναν την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής, όσον αφορά τα ακίνητα που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%. Ζήτησαν απλοποίηση των κριτηρίων και αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, έως €500 χιλ.

Οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού τομέα αιτιολόγησαν τη θέση τους με την παρούσα χρονική συγκυρία, σημειώνοντας ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις στη Ρωσία προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Φρένο στις όποιες νέες προτάσεις θέλησε να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών δια της Ανώτερης Λειτουργού ΦΠΑ, Νάγιας Συμεωνίδου η οποία τόνισε ότι επειδή υπάρχει διαδικασία επί παραβάσει σε εξέλιξη κατά της Δημοκρατίας για το ζήτημα, θα πρέπει οι όποιες αλλαγές στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν, για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

Υπενθύμισε ότι μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών και φορέων της οικοδομικής βιομηχανίας, με τη βοήθεια του ΕΤΕΚ, το νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε και προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών, µε συνολικό εμβαδόν τα 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. Για τα διαμερίσματα, προβλέπεται μειωμένος ΦΠΑ για τα πρώτα 90 τ.µ., όταν το συνολικό εμβαδόν δεν ξεπερνάει τα 110 τ.µ. με συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Σημείωσε ότι, σύμφωνα με γνώμη που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μέτρο θα πρέπει να εξυπηρετεί τον στόχο του, να παραμένει δηλαδή κοινωνικό, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από την υφιστάμενη πρόταση σε τετραγωνικά και αξίες.

Βουλευτές και εκπρόσωποι του τομέα των κατασκευών φαίνεται ότι προωθούν τη θέση να μην υπάρχει διαχωρισμός για το μειωμένο ΦΠΑ σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά και τις αξίες για διαμερίσματα και κατοικίες.