Νέα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εξελέγη η μέχρι σήμερα Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας. Όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του αρμόδιου κομματικού οργάνου την Συντηρητικών, κέρδισε 81.326 ψήφους των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, έναντι ποσοστού 60.399 του αντιπάλου της Ρίσι Σούνακ.

Η 47χρονη Μέρι Ελίζαμπεθ Τρας θα αναλάβει καθήκοντα αύριο Τρίτη, διαδεχόμενη τον Μπόρις Τζόνσον που υποχρεώθηκε στην ουσία από μέλη της κυβέρνησής του να ανακοινώσει παραίτηση προ δύο μηνών, μετά από τρία χρόνια, έναν μήνα και δύο εβδομάδες στην εξουσία.

Γίνεται η τρίτη γυναίκα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις Θάτσερ και Μέι και η 15η ηγέτιδα της χώρας επί βασιλείας Ελισάβετ ΙΙ.

Ο κ. Τζόνσον και η κα Τρας θα χρειαστεί να ταξιδέψουν αύριο μέχρι το Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να τους παραχωρηθεί ακρόαση από την 96χρονη βασίλισσα και να ολοκληρωθεί το τελετουργικό της διαδοχής.

Το απόγευμα της Τρίτης η κα Τρας αναμένεται να δώσει το στίγμα της με ομιλία έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πριν εμφανιστεί για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τετάρτης. Από αύριο αρχίζει και το έργο στελέχωσης της κυβέρνησής της.

Άμεση πρόκληση για την κα Τρας θα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Η ίδια υποσχέθηκε παρουσίαση ενός πακέτου μέτρων εντός μίας εβδομάδας.

Οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές αναμένουν μια συντηρητική διακυβέρνηση από τη νέα Πρωθυπουργό, η οποία έχει δικαίωμα να εξαντλήσει την πενταετία έως το τέλος του 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ