Ποταμοί και ρυάκια υπερχείλισαν. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, οχήματα και οδηγοί παρασύρθηκαν και σπίτια πλημμύρησαν στην πρωτεύουσα. Η πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία να δέχονται από χθες βροχή τις κλήσεις για βοήθεια.

Η έντονη και κατά διαστήματα καταρρακτώδης βροχόπτωση που παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ώρο είχε ως αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια εθελοντών να ανταποκριθεί από χθες μέχρι το μεσημέρι σήμερα σε 180 περιστατικά παγκύπρια εκ των οποίων τα 160 ήταν στην επαρχία Λευκωσίας.

Οι περιοχές με τις περισσότερες κλήσεις ήταν ο Στρόβολος, ο Άγιος Δομέτιος και η Έγκωμη. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στο Δάλι, τα Λύμπια, τον Λυθροδόντα και την Ποταμιά.

Οι κλήσεις για βοήθεια αφορούσαν κυρίως αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υποστατικά, διασώσεις ατόμων και ρυμουλκήσεις οχημάτων με επιβαίνοντες τα οποία εγκλωβίζονταν σε πλημμυρισμένους δρόμους και κοίτες ποταμών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία εννέα οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους και τρία πρόσωπα σε οικίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγοί είχαν παρασυρθεί με τα οχήματά τους σε αρκετά μεγάλη απόσταση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οδηγού στην Ανθούπολη ο οποίος ενώ προσπαθούσε να περάσει από ορμητικά νερά παρά το κοιμητήριο Μαρωνιτών, παρασύρθηκε με το όχημα του και εντοπίστηκε από πυροσβεστικές δυνάμεις σε απόσταση 30 μέτρων. Ο άνδρας σώθηκε χωρίς τραυματισμό.

Σε κίνδυνο βρέθηκε, επίσης, οδηγός στην Ψημολόφου ο οποίος προσπάθησε να περάσει από ορμητικά νερά. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στους Αγίους Τριμιθιάς, όταν οδηγός προσπάθησε να περάσει από κοίτη ποταμού. Σε ακόμη δύο περιπτώσεις στην Κοκκινοτριμιθιά, οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν και εγκατέλειψαν τα οχήματά τους. Διάσωση οδηγού πραγματοποιήθηκε και στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής σε δηλώσεις τους κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν, κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες να περάσουν από κοίτες ποταμών και γεφύρια.
Σύμφωνα τον κ. Κεττή συνεργεία θα συνεχίσουν και σήμερα να εργάζονται όπου χρειάζεται βοήθεια.

Σημειώνεται ότι τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας, σε διάφορα σημεία, ειδικότερα παρά την περιοχή Κόσιης, έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις πετρών και όγκων χώματος, καθώς και συσσώρευση λάσπης στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με Αστυνομική ανακοίνωση λόγω των καιρικών συνθηκών αρκετοί δρόμοι στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας παραμένουν κλειστοί για την τροχαία κίνηση.