Ενώπιον της αυριανής Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, οδεύει το περιβόητο νομοσχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν δάνεια από τράπεζες, επειδή έχουν πληγεί από την κρίση που επέφερε η πανδημία στην Κύπρο.

Ο Γόρδιος Δεσμός για τις κρατικές εγγυήσεις με συνολικό ποσό 1 δις ευρώ που εξασφαλίζεται κατά κύριο λόγο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, λύθηκε σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, η πλειοψηφία των βουλευτών κατέληξαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο με σειρά τροπολογιών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ανησυχίες κομμάτων της αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτό να συσταθεί η επιτροπή παρακολούθησης των δανείων που θα παραχωρούνται, στην οποία θα λαμβάνει μέρος με το καθεστώς του παρατηρητή και ο Γενικός Ελεγκτής. Στην Επιτροπή θα μετέχουν επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής τράπεζας και του Γενικού Λογιστηρίου.

Σε ότι αφορά τα δάνεια: Θα παραχωρηθούν 550 εκ. ευρώ σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης θα άλλα 300 εκ. ευρώ θα δοθούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους. 150 εκ. ευρώ θα παραχωρηθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η κατανομή στις τρείς κατηγορίες καθορίζεται με βάση των κύκλο εργασιών και τους εργαζόμενους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι θα καθορίζονται κανόνες διαφάνειας και ισότητας προς όλους του δικαιούχους, καθώς και διαδικασίες υποβολής παραπόνων.

Βουλευτές ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι βρέθηκε ο τρόπος για ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων μέσα από μια διαφανή διαδικασία.

Μαραθώνια αναμένεται ότι θα είναι η αυριανή Ολομέλεια της Βουλής που θα αρχίσει από τις 10 το πρωί, καθώς πρόκειται για την τελευταία συνεδρία πριν από την αυτοδιάλυση του Σώματος για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου. Πέραν των κρατικών εγγυήσεων, συνολικά στην ατζέντα βρίσκονται άλλα 77 θέματα.

Δεν αποκλείεται, με βάσει σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, να τεθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και το Σχέδιο Απόφασης της Βουλής που υπογράφουν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης με το οποίο καλούν τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να απέχουν από την διαδικασία εξέτασης και δημοσιοποίησης του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.