«Βραχυκυκλώθηκε» η δημόσια υπηρεσία μετά το χθεσινοβραδινό περιστατικό διαρροής νερού σε αίθουσα που γειτνιάζει με τους κυβερνητικούς servers στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω των οποίων λειτουργούν όλες κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Σχεδόν καμιά ηλεκτρονική εξυπηρέτηση δεν μπορεί να γίνει από τους πολίτες, στο τμήμα φορολογίας, στο κτηματολόγιο, στα διάφορα υπουργεία, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται από το πρωί με τον παραδοσιακό «χειρωνακτικό» τρόπο, όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Νωρίς το πρωί σήμερα επαναλειτούργησε το κεντρικό τηλεφωνικό σύστημα του κράτους.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας μετέβηκε το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για αντιμετώπιση της βλάβης. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε, θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για το μέγεθος του.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας διέταξε έρευνα αναφορικά με τη διαρροή νερού στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, και γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αγνόησε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση του εξοπλισμού σε άλλες εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου αναφέρεται ότι «τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση Υπουργικού, το Νοέμβριο του 2022, για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της CYTA».

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι από την πληροφόρηση που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα δεδομένα των servers δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι τεχνικοί αναμένουν να στεγνώσει ο χώρος για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς.

Από το πρωί αρκετά ερωτήματα, τίθενται στον δημόσιο διάλογο όπως αυτά του προέδρου του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνου Κωνσταντή για το κατά πόσο λήφθηκαν στοιχειώδη προληπτικά μέτρα, στη βάση του περί ασφάλειας δικτύων και συστημάτων πληροφοριών νόμου που ψηφίστηκε το 2020. Ο νόμος αυτός όπως είπε, περιλαμβάνει αυστηρές απαιτήσεις για μέτρα ασφαλείας και τα backups, δηλαδή εναλλακτικές λύσεις, που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Σημαντική ενημέρωση

Το Τμήμα Κτηματολογίου που θα λειτουργούσε ένα μήνα μετά την επιδρομή των χάκερς, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μέσω διαδικτύου τους πολίτες. Όπως δήλωσε ο κ. Ηλία, διευθυντής του Κτηματολογίου, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κατεβάσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να επισκεφθούν τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος.

Στα θετικά ότι, δεν θα επηρεαστεί η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων που αναμένουν χιλιάδες πολίτες αυτές τις μέρες ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει στην δημοσιότητα μια ιστοσελίδα στην οποία έχει αναρτηθεί η ύλη που θα εξεταστούν οι μαθητές για τις εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου. Η ύλη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα : www.schools.ac.cy.