Καμία πολιτική χροιά δεν έχει η θέση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αμερικανίδα Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Έρικα Όλσον, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας της προς έργα που θα καταστήσουν δυνατή τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και θα διασυνδέσουν τις ενεργειακές αγορές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αμερικανίδα Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στο κυπριακό, τόνισε πως “οι ΗΠΑ παροτρύνουν όλα τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία ανοικτή θεώρηση, ευελιξία και βούληση για συμβιβασμό, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και επανέναρξη των συνομιλιών”, και υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μπορούν να καταστούν, όπως είπε, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων και να θέσουν τις βάσεις για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε, παράλληλα, πως “το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, ώστε να μην δώσουμε στη Ρωσία κάθε ευκαιρία για αποτροπή μιας πράξης που πιστεύουμε ότι θα είναι καταστροφική «Θα θέλαμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε στη στήριξη της συζήτησης και μέτρων που οικοδομούν εμπιστοσύνη, για να καταστεί δυνατή η επιστροφή στις συνομιλίες για λύση», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο.

Αναφερόμενη στο Ουκρανικό, η κα. Όλσον είπε πως αν η Ρωσία επιλέξει την οδό της κλιμάκωσης «είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε ένα σοβαρό κόστος, περιλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές που στοχεύουν καίριες βιομηχανίες». Ανέφερε, παράλληλα, πως “το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, ώστε να μην δώσουμε στη Ρωσία κάθε ευκαιρία για αποτροπή μιας πράξης που πιστεύουμε ότι θα είναι καταστροφική. Ό,τι και να γίνει η Δύση είναι περισσότερο ενωμένη παρά από ότι ήταν εδώ και χρόνια, και το ΝΑΤΟ έχει ενδυναμωθεί. Η Συμμαχία έχει περισσότερη συνοχή, είναι πιο στοχοθετημένη και πιο δυναμική από οποτεδήποτε στην πρόσφατη ιστορία της”, τόνισε.

Πρόσθεσε πως «παραμένουμε έτοιμοι να εμπλακούμε σε μια διπλωματία προσανατολισμένη σε αποτελέσματα, σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι προοπτικές για αυτό, με δεδομένα τα βήματα που κάνει η Ρωσία επί του εδάφους, φανερά μπροστά στα μάτια μας».