Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας κάλεσε ξανά τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, «έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ρωσική εισβολή σχεδόν άμεσα».
 
Η κα Τρας μιλούσε μετά από σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA υπό την προεδρία της, με αντικείμενο την παροχή προξενικής στήριξης στους Βρετανούς που βρίσκονται επί ουκρανικού εδάφους.
 
Σημείωσε ότι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανή μια εισβολή «ανά πάσα στιγμή» και κάλεσε το Κρεμλίνο να αποκλιμακώσει την κατάσταση.
 
Πρόσθεσε ότι η βρετανική Κυβέρνηση συνεχίζει παράλληλα με τις προετοιμασίες για μια πιθανή ρωσική εισβολή να προσπαθεί να αξιοποιήσει τη διπλωματική οδό με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.
 
Επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο αυτό η ίδια και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα.
 
Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή στη Μόσχα, η κα Τρας είπε ότι μετέφερε ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα πως σε περίπτωση εισβολής θα υπάρξει «σοβαρό τίμημα». Όπως σχολίασε, «στους Ρώσους δεν άρεσε αυτό που είχα να τους πω, αλλά το είπα παρόλα αυτά».
 
Όπως ανακοινώθηκε, ο Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει την Τρίτη νέας διευρυμένης σύσκεψης της επιτροπής COBRA που θα εξετάσει συνολικά τη βρετανική αντίδραση.
 
Ο κ. Τζόνσον επρόκειτο να διανυκτερεύσει απόψε στη ΒΔ Αγγλία μετά από ταξίδι για σκοπούς προώθησης εγχώριων πολιτικών, αλλά τελικά επιστρέφει απόψε στην Ντάουνινγκ Στριτ λόγω των ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Με την επιστροφή του θα ενημερωθεί για τις νεότερες στρατιωτικές πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από τις βρετανικές υπηρεσίες.
 
Σε ανάρτηση στο Twitter αργά το απόγευμα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός επανέλαβε πρωινή του δήλωση: «Είμαστε στην άκρη ενός γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον Πρόεδρο Πούτιν να κάνει πίσω. Προτρέπουμε όλους να εμπλακούν σε διάλογο και τη ρωσική κυβέρνηση να αποφύγει κάτι που θα ήταν ένα καταστροφικό λάθος τις τη Ρωσία».