Τη θέση ότι η Τουρκία επιδεικνύει μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα τόσο στην ξηρά, όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ.

«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Κάνοντας λόγο για απαράδεκτες προκλήσεις στα Βαρώσια εκ μέρους της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «αλλαγή προσέγγισης από την πλευρά της Τουρκίας, όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού». «Θα ήθελα να επαναλάβω και να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η μόνη βιώσιμη λύση για το Κυπριακό είναι μια λύση που θα σέβεται πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου. Και φυσικά, καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό σχήμα για τη διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες και την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας.

Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της Τριμερούς θα συζητηθούν μια σειρά περιφερειακών αλλά και παγκόσμιων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων τα θέματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Κύπρο και το Ισραήλ «για τη στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που αντιμετωπίσαμε το περασμένο καλοκαίρι». «Είναι σαφές ότι με αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη συνολικά η Ανατολική Μεσόγειος και ότι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών μας, μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ συνολικά, θα είναι επωφελής για τους λαούς μας», επισήμανε.