Κάμερα από κύκλωμα ασφαλείας κατέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή της σύγκρουσης του επιβατικού με το εμπορευματικό τρένο έξω από τα Τέμπη, από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Με βάση όσα διακρίνονται στο βίντεο, η εμπορική αμαξοστοιχία που κινείται προς Λάρισα και η επιβατική που έχει ξεκινήσει στις 19:22 από Αθήνα, βρίσκονται στην ίδια γραμμή, κινούνται με ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση, με βαγόνια να τυλίγονται στις φλόγες μετά από αυτή.  

Στο βίντεο της ΕΡΤ φαίνεται μία έντονη λάμψη, που συνοδεύτηκε από την εκκωφαντική έκρηξη ανάμεσα στις δύο αμαξοστοιχίες και εστίες φωτιάς, νεκροί και τραυματίες.

Με βάση όσα διακρίνονται στο βίντεο, η εμπορική αμαξοστοιχία που κινείται προς Λάρισα και η επιβατική που έχει ξεκινήσει στις 19:22 από Αθήνα, βρίσκονται στην ίδια γραμμή, κινούνται με ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση, με βαγόνια να τυλίγονται στις φλόγες μετά από αυτή.

Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει, το δυστύχημα φαίνεται να οφείλεται σε λάθος χειρισμό του σταθμάρχη Λάρισας ο οποίος στο τμήμα «Λάρισα – Ευαγγελισμός» κατεύθυνε το επιβατικό τρένο στη γραμμή καθόδου κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό. Σημειώνεται ότι σε όλο το μήκος της, η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη είναι διπλή. 

Απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος έχει συλληφθεί, φέρεται να αποδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα», ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.

Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει αύριο ο σταθμάρχης και θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου θα προσαχθεί, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Παράλληλα, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Σταμάτησαν οι έρευνες λόγω του σκότους, θα επαναληφθούν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας

Λίγα λεπτά πριν τις 7.00 το απόγευμα της Τετάρτης σταμάτησαν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα Τέμπη λόγω του σκότους. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα τεράστια  γερανοφόρα που απομακρύνουν τις άμορφες μάζες των σιδερικών από το σημείο της σύγκρουσης.

Οι έρευνες των διασωστών αναμένεται να επαναληφθούν αύριο νωρίς το πρωί – με το πρώτο φως – και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες θα επικεντρωθούν πίσω και κάτω από το βαγόνι 3 της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Από το πρωί σήμερα δεκάδες διασώστες, πυροσβέστες και ειδικοί τεχνικοί έκοβαν τις λαμαρίνες για να μπορέσουν να κάνουν αποκόλληση των τμημάτων και να τα απομακρύνουν με την βοήθεια των γιγαντιαίων γερανών από το σημείο έτσι ώστε οι πυροσβέστες να προχωρήσουν περισσότερο στο εσωτερικό των βαγονιών.

Nωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από την Πυροσβεστική τονίστηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βαγόνι – εστιατόριο της επιβατικής αμαξοστοιχίας, το οποίο, από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, βρέθηκε πάνω σε άλλα 2 βαγόνια. Με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων, μετακινήθηκε στο έδαφος και ελέγχθηκε.

 Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο βαγόνι, ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν ακόμη και τους 1300 βαθμούς κελσίου, γεγονός, που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός.

Πηγή: Πρώτο θέμα/ΕΡΤ