Ερωτηθείς για τις απειλητικές δηλώσεις του ηγέτη της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά της Κύπρου σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου του Ισραήλ και στον Λίβανο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζει μια μεγάλη απειλή και κίνδυνο.

Σε συνέντευξη του στο Τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπέρ Τούρκ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι ο κίνδυνος αυτός, θα συνεχίζεται όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ.

Εδώ και καιρό, πρόσθεσε ο κ. Φιντάν προειδοποιούμε Ευρωπαίους και περιφερειακούς παράγοντες, για την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, βλέπουμε σε αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας, ανέφερε. Δηλαδή, πτήσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς από εκεί για τη Γάζα.

“Όταν το αναφέραμε αυτό, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση υλικοτεχνικής βοήθειας”, εννοώντας το σχέδιο Αμάλθεια. Προφανώς είναι δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση, ανέφερε.

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, έβαλε στο κάδρο και ελληνικά νησιά. Απευθυνόμενος σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία είπε: «Μείνετε μακριά από την Μέση Ανατολή, αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει». Και επειδή βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή, πρόσθεσε, «αυτή η φωτιά θα μας βρει και εμάς»

Παντελώς ανεδαφικούς χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Τούρκου Υπουργου Εξωτερικών, για εμπλοκή της Κύπρου σε πολεμικές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Φιντάν, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά, ουδέποτε έχει εμπλακεί σε επιθετικές ενέργειες κατά οποιουδήποτε άλλου κράτους».

Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος ουδέποτε αποτέλεσε μέρος της κρίσης, αλλά, όπως είναι διεθνώς αποδεκτό, αποτελεί μέρος της λύσης.

Σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών με αξιωματούχους του Λιβάνου, οι οποίοι στις δηλώσεις τους επιβεβαιώνουν την στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τον γύρο του διαδικτύου κάνει και ένα δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Mako, με ρεπορτάζ φέρει τίτλο «Οι πιθανοί στόχοι στην Κύπρο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα από το Ισραήλ, τα τέσσερα σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο της Χεζμπολάχ, είναι:

  • Πάφος – Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
  • Λευκωσία – Αεροπορική Βάση Λακατάμιας
  • Τρόοδος – 4ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ)
  • Βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι