Το τροποποιημένο σχέδιο επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο που περιλαμβάνει αύξηση επιχορηγήσεων και καθορισμό του 53ου έτους ως μέγιστη ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της γυναίκας αντί του 50ου, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλης Δαμιανό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Δαμιανός μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε σήμερα το τροποποιημένο σχέδιο επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Ανέφερε ότι, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την διεύρυνση του δικαιώματος απόκτησης τέκνου μέσω της διαδικασίας παρένθετης μητρότητας ώστε να εφαρμόζεται για μονήρεις γυναίκες οι οποίες δεν μπορούν να κυοφορήσουν λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων κατόπιν άδειας από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, και κατάργηση της υποχρέωσης εξασφάλισης έγκρισης από το Συμβούλιο για την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για μονήρεις γυναίκες, εξαιρουμένης της παρένθετης μητρότητας.

Περιλαμβάνει ακόμη καθορισμό του 53ου έτους ως μέγιστη ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της γυναίκας αντί του 50ου που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και αύξηση του επιδόματος του πρώτου κύκλου θεραπείας που περιλαμβάνει ωοληψία, τεχνητή γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά με ποσό μέχρι €4.500. Ο κ. Δαμιανός σημείωσε ότι, μέχρι σήμερα η επιχορήγηση ήταν €3.500.

Το τροποποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της επιδότησης του 2ου κύκλου θεραπείας που περιλαμβάνει ωοληψία, τεχνητή γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά με ποσό μέχρι €3.500 από €2.500 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Δαμιανός πρόσθεσε ότι το σχέδιο προβλέπει και την επιδότηση των γυναικών που προχωρούν σε θεραπεία μέσω κρυοσυντήρησης ωαρίων, με ποσό μέχρι €2000 για κάλυψη του κόστους τεχνητής γονιμοποίησης και εμβρυομεταφοράς. Η επιδότηση μέχρι σήμερα, σημείωσε, ήταν της τάξης των €500 και αφορούσε μόνο στην εμβρυομεταφορά.

Οι αιτήσεις για επιχορήγηση γίνονται εντός τεσσάρων μηνών αντί εντός τριών που ίσχυε μέχρι σήμερα, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι «νοείται ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται στη βάση αποδείξεων».

Σημείωσε ότι αυτά είναι τα κυριότερα σημεία του τροποποιημένου σχεδίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, είπε ότι η διαδικασία ξεκινά άμεσα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ