Στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής συζητήθηκαν τροποποιητικοί Κανονισμοί για μετατροπή του αδικήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης, σε πειθαρχικό αδίκημα για την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αστυνομικοί που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις θα τιμωρούνται με χρηματικές ποινές μέχρι και ποινή απομάκρυνσης από την Αστυνομία.

Έντονη διαφωνία με την συγκεκριμένη τροπολογία εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της συντεχνίας «Ισότητα» Νίκος Λοϊζίδης ο οποίος υπέδειξε ότι πρόκειται για ποινικές υποθέσεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται. Οι υποθέσεις αυτές πρόσθεσε πρέπει να οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίων, μετά την δικαστική απόφαση μπορεί να εξετάζεται και η πειθαρχική πτυχή, όπως είπε.

Ο κ. Λοϊζίδης υπογράμμισε ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία αυτή, τότε ανοίγει το παραθυράκι για τους δράστες να διαφεύγουν χωρίς νομικές επιπτώσεις. Εξήγησε ότι αστυνομικοί που διαπράττουν ένα τόσο σοβαρό ποινικό αδίκημα για το οποίο, μάλιστα, ενδέχεται να βρεθούν στη Φυλακή σε περίπτωση καταδίκης, θα μπορούν να διώκονται μόνο πειθαρχικά και να τιμωρούνται με ποινές – χάδι.

«Στην Αστυνομία πρέπει να είμαστε, αλλά και να φαινόμαστε καθαροί», είπε ο Πρόεδρος της συντεχνίας Ισότητα.

Σε σημείωμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο στάλθηκε στη Βουλή καταγράφονται στοιχεία για τις περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και παρενοχλήσεων.

Στην κατηγορία καταγγελιών μελών της Αστυνομίας, εναντίον άλλων μελών για σεξουαλική παρενόχληση για το 2023 διερευνώνται μια ποινική και άλλες τέσσερις πειθαρχικές υποθέσεις.

Για την περσινή χρονιά καταγράφονται επίσης 2 ποινικές υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων και αφορούν καταγγελίες πολιτών σε βάρος αστυνομικών για σεξουαλική παρενόχληση. Για την ίδια κατηγορία, υπό εξέταση βρίσκονται άλλες 2 πειθαρχικές υποθέσεις.

Συνολικά μέλη της Αστυνομίας εμπλέκονται σε 20 υποθέσεις που αφορούν τα αδικήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης. Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις εκδικάζονται σε ποινικά δικαστήρια και σε πειθαρχικά σώματα της Αστυνομίας από το 2020.