Σε αναζήτηση της χρυσής τομής για τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας, στη σκιά των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίζονται σε όλη την Κύπρο.

Ο κύκλος των διαβουλεύσεων συνεχίστηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την ηγεσία της οργάνωσης των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ η οποία ολοκληρώθηκε στη μία το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε στον Σταθμό μας ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία. Έγινε μια ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας ο οποίος σημείωσε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του κορωνοϊού και τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Τονίστηκε επίσης ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για τη δημόσια υγεία στα σχολεία.

Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναμένει την επίσημη εισήγηση των μελών της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο για τον καταρτισμό ολοκληρωμένης πρότασης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η πρόταση των επιστημόνων θα τεθεί στη συνέχεια ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Φυσική παρουσία μαθητών και άλλα δύο σενάρια

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του το πρωί ανέφερε ότι στόχος είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία μαθητών και για το σκοπό αυτό γίνονται ασκήσεις επί χάρτου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την διαμόρφωση πρωτοκόλλου επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της εφαρμογής ενός μοντέλου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, που θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία με την τηλεκπαίδευση.

Σχεδιασμοί γίνονται σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό και για το απευκταίο σενάριο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές.

Οι τελικές εισηγήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επαναρχίσει με ασφάλεια, για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, η νέα σχολική χρονιά, θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία επιστροφής των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι η 1η Σεπτεμβρίου. Στις 4 του ιδίου μηνός επιστρέφουν οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, και στις 7 Σεπτεμβρίου επιστρέφουν οι μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Όλες οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δημήτρης Στρατής