Για ατολμία εκ μέρους της ΕΕ να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και να εφαρμόσει αποτρεπτικές πολιτικές, έκανε σήμερα λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας παράλληλα πως ο δρόμος διεκδίκησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι δύσκολος και μακρύς.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε πως “βλέπουμε την ΕΕ να αντιδρά, βλέπουμε τις δηλώσεις του κ. Ζοζέ Μπορέλ”, οι οποίες “μας ικανοποιούν. Πλην όμως, θεωρούμε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και η πολιτική των μηνυμάτων συμπαράστασης δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την Τουρκία από τις έκνομες ενέργειες της”, σημείωσε.”

Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια πολύ πιο έντονη, ουσιαστική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι στο τέλος της ημέρας η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, είναι τα σύνορα δύο κρατών μελών της Ευρώπης – της Κύπρου και της Ελλάδας – και βλέπουμε δυστυχώς μια ατολμία εκ μέρους της ΕΕ να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και να εφαρμόσει αποτρεπτικές πολιτικές”, σημείωσε.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «υπάρχει μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα την τελευταία περίοδο, για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της έκνομης, παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τα γεωτρητικά της προγράμματα στην ΑΟΖ της Κύπρου και έχει εκδώσει ήδη μια νέα Navtex που αφορά την ΑΟΖ μας, με το γεωτρητικό σκάφος Γιαβούζ να συνεχίζει τα προγράμματα του.”

“Ταυτόχρονα γνωρίζουμε όλοι την εξέλιξη γύρω από την αμφισβήτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας από την Τουρκία και γινόμαστε μάρτυρες των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα,”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως ο δρόμος της διεκδίκησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι και δύσκολος και μακρύς, για να σημειώσει πως “μέσα από τις διπλωματικές μας προσπάθειες και την πολιτική που ακολουθούμε πιστεύουμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει αντιληπτό τόσο από τον διεθνή παράγοντα όσο και από την ΕΕ ότι η παραβατική πολιτική της Τουρκίας, ο αποσταθεροποιητικός της ρόλος, οι έκνομες της ενέργειες δεν θα είναι αποδεκτές”.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως “συνεχίζουμε μέσα από διπλωματία να επιμένουμε στις θέσεις μας”, και σημείωσε και άλλες αντιδράσεις που άρχισαν να φαίνονται.

Για πρώτη φορά, επεσήμανε, έγκυρες εφημερίδες του Λονδίνου, η ΄Guardian΄ και η ‘Times΄ έχουν δημοσιεύματα για την Τουρκία, για τη συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας. “Αναφέρονται σε ΄νταή΄ Πρόεδρο, αναφέρονται σε έκνομες ενέργειες, γίνεται αναφορά ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ όταν επιβουλεύεται τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου”.

“Η πολιτική της διπλωματίας λοιπόν και ο έντονος διπλωματικός αγώνα στον οποίο έχουμε αποδυθεί τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα άρχισαν να έχουν κάποια αποτελέσματα”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και πως “ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος”.

“Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και πρέπει πάντοτε να γνωρίζουμε ότι κύριος στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των ΗΕ, μια λύση που να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να είναι στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των ήδη συμφωνηθέντων”, επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως “είμαστε προσηλωμένοι αταλάντευτα προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστούμε ότι με τις εξελίξεις, επιτέλους η Τουρκία θα πάρει κάποια μηνύματα και αν δεν είναι δυνατόν να τα πάρει θέλουμε να πιστεύουμε ότι επιτέλους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσουν με τρόπο που να δημιουργεί κόστος στην Τουρκία, και με μέτρα αποτρεπτικά για τις παράνομες πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας».