Προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου των Βρετανικών Βάσεων και μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απελευθέρωσαν αυτή την εβδομάδα τέσσερα προστατευόμενα είδη πτηνών πίσω στην άγρια ​​φύση, μετά την επιτυχή αποκατάστασή τους.

Τα πτηνά, ένας Σφηκιάρης, μία Γυπογέρακας, δύο Νυκτοκόρακες και μία Ορτυκομάνα, τα οποία είχαν βρεθεί ‘’τραυματισμένα ή εξαντλημένα’’ κατά την προσπάθεια μετανάστευσης τους, είχαν μεταφερθεί στο Κέντρο Αποκατάστασης της Θήρας και Πανίδας στη Λευκωσία για περίθαλψη, πριν επιστρέψουν στην περιοχή του Ακρωτηρίου για να συνεχίσουν το ταξίδι τους ή να επανέλθουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πριν από την απελευθέρωσή τους, τοποθετήθηκαν στα πτηνά δακτυλίδια για να μπορούν να συλλέγονται πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους και την οικολογία τους από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και επίσης ένας πομπός στον Σφηκιάρη, για παρακολούθηση της μεταναστευτικής του διαδρομής προς την Αφρική.

Εκτιμάται ότι χιλιάδες Σφηκιάρηδες περνούν από το Ακρωτήρι κάθε Φθινόπωρο ως μέρος της διαδρομής μετανάστευσης τους και χρησιμοποιούν τη χερσόνησο ως ενδιάμεσο σταθμό ξεκούρασης – συνήθως για μια νύχτα – πριν συνεχίσουν τη διαδρομή τους.

Παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο των Β.Β Ακρωτηρίου παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία λήψης βιομετρικών μετρήσεων, στερέωσης δακτυλιδιών και χρήσης πομπών και τους εξηγήθηκαν τα θέματα μετανάστευσης πτηνών, λαθροθηρίας και τρόποι προστασίας και διατήρησης.