Ξεπέρασαν τους 21,000 οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, εξαιτίας του σεισμού που συγκλόνισε τις δύο χώρες την περασμένη Δευτέρα.

Οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων είναι εφιαλτικές. Εκτιμάται ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 30 χιλιάδες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια κτιρίων.

Στις δύο χώρες ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος έξαρσης λοιμώξεων και επιδημιών όπως η χολέρα, αφού το νερό δεν θα είναι καθαρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι μετά τον σεισμό, ενδέχεται να ακολουθήσει σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Εξάλλου, χθες η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου, επτακοσίων ογδόντα εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.
Η βοήθεια θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και στη συνέχεια να καλυφθούν οι ανάγκες για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν ισοπεδωθεί.

Πιθανή η αναβολή των εκλογών στην Τουρκία

Οργή επικρατεί στην Τουρκία, καθώς μετά τον φονικό σεισμό χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, επειδή δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς τα περισσότερα από τα κτίρια αυτά έχουν κατασκευαστεί από πέντε μεγάλες εταιρείες, που χαίρουν της στήριξης του Τούρκου προέδρου.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο, μετέδωσε ότι εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, που έχουν προκηρυχθεί για τις 14 Μαΐου.