Οργανώσεις, τοπικές αρχές και φορείς καλούν τους πολίτες να προσφέρουν προς στήριξη των σεισμόπληκτων στην Τουρκία και Συρία, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα σημεία συλλογής βοήθειας και τραπεζικούς λογαριασμούς για εισφορές.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.), στα πλαίσια της ανθρωπιστικής αποστολής του, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, προς τούτο, είναι σε άμεση επαφή με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies – IFRC), μέσω της οποίας θα συνεισφέρει χρηματικό ποσό στα πλαίσια σχετικής έκκλησης που έχει εξαγγελθεί από το IFRC.

Ταυτόχρονα, ο Κ.Ε.Σ., είναι σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και την Πολιτική Άμυνα για συντονισμό των δράσεων εντός Κύπρου.

Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα γραφεία του Κ.Ε.Σ. στη Λευκωσία (Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού 3, 2063 Στρόβολος, Λευκωσία) είναι ένα από τα Σημεία Συλλογής των ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας που καθορίζονται στην σχετική Ανακοίνωση που έχει εκδοθεί, δηλαδή: Ξηρή τροφή (π.χ. κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια, μπισκότα, αλεύρι, μακαρόνια, σκόνη γάλακτος για παιδιά/παιδικές τροφές), Υπνόσακοι και υποστρώματα, Κουβέρτες, Χειμερινά ρούχα και παπούτσια, Είδη προσωπικής υγιεινής, Απορρυπαντικά/Είδη καθαρισμού και Πάνες παιδιών και ενηλίκων.

Ο Κ.Ε.Σ. καταβάλλει, επίσης, προσπάθειες για εξασφάλιση από φαρμακευτικές εταιρείες, καθορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν ζητηθεί.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός εκφράζει τις ευχαριστίες και την ιδιαίτερη εκτίμησή του προς την κυπριακή κοινωνία, που για μία ακόμη φορά επιδεικνύει αισθήματα ανθρωπισμού και ετοιμότητας να βοηθήσουν τους πάσχοντες συνανθρώπους τους.

To Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) συμμετέχει στην εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στη Συρία και Τουρκία σε συνεργασία με το γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Στα σημεία συλλογής ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας περιλαμβάνει τα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του ΠΣΣΕ (Επαρχιακά Συντονιστικά Συμβούλια Εθελοντισμού) και τα Σώματα Εθελοντών.

Το Συμβούλιο παρακαλεί όλους, όσοι επιθυμούν να προσφέρουν να περιοριστούν στα όσα περιλαμβάνονται στην λίστα που έχει ανακοινωθεί και είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του ΠΣΣΕ (www.volunteerism-cc.org.cy).

Το ΠΣΣΕ προσθέτει ότι παράλληλα, συνεχίζεται και ο Έρανος του ΠΣΣΕ για στήριξη των σεισμόπληκτων.  Οι εισφορές γίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΠΣΣΕ, Τράπεζα Κύπρου ΙΒΑΝ: CY60002001950000357015667368 και Ελληνική Τράπεζα ΙΒΑΝ: CY57005001050001051113724401.

Ο Δήμος Λευκωσίας  ανακοίνωσε ότι στηρίζει την εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες από τον φονικό σεισμό σε Συρία και Τουρκία, από το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και ότι στον Δήμο Λευκωσίας η συλλογή θα γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο “Παλαιά Αγορά Παλλουριώτισσας”, από την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8:00 μέχρι τις 15:00.

Η συλλογή βοήθειας αφορά, ξηρή τροφή (π.χ. κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια, μπισκότα, αλεύρι, μακαρόνια, σκόνη γάλακτος για παιδιά/παιδικές τροφές), υπνόσακοι και υποστρώματα, κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και παπούτσια, ειίδη προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά/ςίδη καθαρισμού, πάνες παιδιών και ενηλίκων.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη καλεί όλους να συνδράμουν την προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου,  από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το βράδυ στο Θεατράκι του ΡΙΚ.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα είδη πρώτης ανάγκης περιλαμβάνουν κονσέρβες,  δημητριακά,  παξιμάδια,  μπισκότα,  αλεύρι,  μακαρόνια,  σκόνη γάλακτος για παιδιά,  παιδικές τροφές,  υπνόσακους,  υποστρώματα,  κουβέρτες,  χειμερινά ρούχα,  παπούτσια,  είδη προσωπικής υγιεινής,   απορρυπαντικά,  είδη καθαρισμού και πάνες παιδιών και ενηλίκων.

Κάλεσμα προς τον κυπριακό λαό να συμβάλει στις εκστρατείες στήριξης προς τους  λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που πλήγηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς έκανε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και συγκεκριμένα για προσφορά σε είδη πρώτης ανάγκη όπως κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και παπούτσια, ξηρά τροφή, παιδικές τροφές και βρεφικές πάνες, χαλάκια, είδη προσωπικής υγιεινής, κουζινικά σκεύη, απορρυπαντικά, πάνες για ΑΜΕΑ και παιδιά, φανάρια ηλιακής ενέργειας, οικογενειακές σκηνές, κουτί πρώτων βοηθειών.

Οι χώροι συλλογής βοήθειας είναι τα κεντρικά και επαρχιακά γραφεία ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις και τα γραφεία Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Ανδρέα Παπακώστα 1, Λευκωσία). Επίσης ανκοίνωσε τον τραπεζικό λογαριασμό:11601G4415703 (IBAN CY480050011600011601G4415703) Ελληνική Τράπεζα (PEO – KINONIKI ALLILEGI) για εισφορές.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει θλίψη και οδύνη για τις χιλιάδες θύματα και τραυματίες και ανησυχία για τους συμπατριώτες τους Τουρκοκύπριους  συμπατριώτες μας που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου που διέμεναν.

Tη βαθιά του θλίψη για τη δοκιμασία που περνούν οι συνάνθρωποί μας σε Συρία και Τουρκία, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.

«Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων εξαιτίας του σεισμού συγκλονίζει. Την ίδια ώρα, εκφράζουμε την ελπίδα όπως στεφθούν με επιτυχία οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, για να διασωθούν όσοι περισσότερο άνθρωποι γίνεται. Ιδιαίτερη θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, εκφράζουμε και για τον χαμό της ομάδας των τουρκοκύπριων μαθητών και εκπαιδευτικών», αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔ.

Σε σημερινή του απόφαση το ΔΣ ΠΟΕΔ ενέκρινε την εισφορά €3.000 στον λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Ταυτόχρονα, η Οργάνωση προτρέπει τα μέλη της, όπως συνδράμουν και αυτά τόσο στη συλλογή χρημάτων, όσο και στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Την συλλογή βοήθειας στο Δημαρχείο Πόλης Χρυσοχούς ανακοινώνει ο Δήμος Πόλης.

Συμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τις  τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής και ενός ανείπωτου ανθρώπινου δράματος σε Συρία και Τουρκία.

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Αρχίζει από σήμερα Πέμπτη 09/02/2023 μέχρι και την Παρασκευή 17/02/2023, εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται η  όλη προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους και στηρίζεται από Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και οργανώσεις και οργανισμούς.

Το σημείο συλλογής στο Δήμο  είναι το Δημαρχείο Πόλης, Δευτέρα- Παρασκευή 08:00- 15:00.

Τα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας είναι , προστίθεται στην ανακοίνωση, ξηρή τροφή (π.χ. κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια, μπισκότα, αλεύρι, μακαρόνια, σκόνη γάλακτος για παιδιά/παιδικές τροφές). Ακόμη υπνόσακοι και υποστρώματα, κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και παπούτσια, είδη προσωπικής υγιεινής, και απορρυπαντικά/Είδη καθαρισμού.

Επίσης πάνες παιδιών και ενηλίκων.

Οι εταιρείες του ομίλου Schwarz, στις οποίες ανήκει και η Lidl Κύπρου, είναι βαθιά συγκλονισμένες από την καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία και προβαίνουν σε άμεση δωρεά 1 εκατ. ευρώ ως επείγουσα παροχή βοήθειας για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lidl Κύπρου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συνεισφορά θα φθάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό και με όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία, η από κοινού δωρεά θα σταλεί στην υπηρεσία επείγουσας βοήθειας του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Με αυτά τα κονδύλια θα μπορέσουν τα συνεργεία διάσωσης που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές να παράσχουν επί τόπου την απαραίτητη βοήθεια.

«Στις εταιρείες του ομίλου Schwarz απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι που έχουν συγγενείς στις εν λόγω περιοχές. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, καθώς και στα θύματα της καταστροφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ