Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και λαμβάνει διαστάσεις σε αγροτική περιοχή στον Άγιο Γεώργιο Συλίκου στην επαρχία Λεμεσού. Πυροσβεστικά μέσα σπεύδουν στην περιοχή για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που καίει ξηρά χόρτα κι άγρια βλάστηση.

Α. Κεττής: -Πως ερμηνεύεται η τελευταία έξαρση πυρκαγιών

Υπάρχει μια έξαρση σε ότι αφορά στην εκδήλωση πυρκαγιών τις τελευταίες μέρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, προσθέτοντας ότι αυτό το διάστημα ο κίνδυνος είναι υπερβολικά αυξημένος και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεττής είπε ότι όντως το τελευταίο διάστημα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα σε συνδυασμό με την έντονη δραστηριότητα στην ύπαιθρο του κόσμου, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, αλλά και των περιβαλλοντικών γενικά συνθηκών, είναι παράγοντες οι οποίοι υποβοηθούν στην έναρξη και την γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

«Παρόλα ταύτα αν ο κόσμος είναι προσεκτικός ή αν κάποιες από αυτές τις πυρκαγιές είναι τυχαίες, θεωρώ ότι αν είναι πιο προσεκτικός ο κόσμος σίγουρα θα υπάρξει μείωση. Τώρα δε μιλώ για τις πυρκαγιές που μπορεί να τις βάζουν με κάποιο σκοπό ή κακόβουλα, είτε άλλως πως», ανέφερε.

«Είχαμε αρκετές πυρκαγιές. Υπάρχει έτσι μια έξαρση τις τελευταίες μέρες. Και σίγουρα οι παρατεταμένοι καύσωνες βοηθούν στην εκδήλωση πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχουν διερευνηθεί τα αίτια των τελευταίων πυρκαγιών, ο κ. Κεττής είπε ότι για την πυρκαγιά της Άλασσας υπάρχει σοβαρό το ενδεχόμενο, το οποίο διερευνούν να ήταν από ρίψη φωτοβολίδων από άτομα άγνωστα που κατευθύνονταν σε συγκεκριμένη περιοχή.

«Υπάρχει αυτή η πληροφορία, η οποία διερευνάται», ανέφερε.

«Όσον αφορά το Κίτι, δεν έχουμε ακριβή στοιχεία το τι ακριβώς έγινε εκεί και ούτε για τον Κουτραφά. Αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να έχεις για όλες τις περιπτώσεις την ακριβή αιτία, ειδικά σε τέτοιους χώρους που είναι ανεπιτήρητοι και είναι η ώρα 4 το πρωί», σημείωσε.

Ο κ. Κεττής τόνισε, παράλληλα, πως αυτό το διάστημα ο κίνδυνος είναι υπερβολικά αυξημένος.

«Να προσέξουμε όλοι τις δραστηριότητες μας και η πιο μικρή δραστηριότητα έξω στην ύπαιθρο μπορεί να δημιουργήσει μια πυρκαγιά», συνέστησε.

«Εγρήγορση, έγκυρη ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς με ακριβή τοποθεσία για να κάνουμε αυτό που κάνουμε με την επιθετική τακτική, με στόχο και σκοπό την καταστολή από το αρχικό στάδιο μίας πυρκαγιάς και ειδικά σε αυτές τις μέρες του παρατεταμένου καύσωνα και ειδικά στις μέρες αυτές που έχουμε και τους ανέμους μετά το μεσημέρι», κατέληξε.