Έντονη δυσοσμία και ρύπανση του αέρα συνεχίζει να επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Γερίου και στο Δάλι μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών στην βιομηχανική περιοχή Γερίου.

Η επόμενη μέρα, βρίσκει της αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να ψάχνουν τα αίτια της πυρκαγιάς και να προβαίνουν σε μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα.

Τα αποτελέσματα για την ποιότητα του αέρα με βάση αναμένονται εντός της ημέρας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χρύσανθος Σαββίδης, Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η ανακοίνωση θα είναι σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκεται σε ισχύ από χθες αργά το βράδυ και η οποία προτρέπει τον κόσμο να περιοριστεί στα σπίτια του για προληπτικούς σκοπούς.

Όπως εξήγησε καθησυχάζοντας το κοινό ο κ. Σαββίδης, η συγκεκριμένη οδηγία είναι προληπτική αφού είναι αυξημένες μεν οι συγκεντρώσεις των ρύπων από την πυρκαγιά, αλλά είναι εντός των ορίων που καθορίζονται από την σχετική νομοθεσία. Αυτό επιβεβαιώνεται και με σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο προτρέπει στο κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής η πυρκαγιά βρίσκεται σήμερα σε ύφεση, υπάρχουν άσπροι καπνοί.

Γύρω από το εργοστάσιο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση. Χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, έγινε ανάκληση προσωπικού και ενίσχυση με πρόσθετα οχήματα από άλλες επαρχίες

Όπως ανέφερε ο κ. Κεττής έχει αρχίσει η διερεύνηση για τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά δεν θα είναι εύκολη λόγω της μεγάλης καταστροφής που υπέστη στο εργοστάσιο.
Να σημειώσουμε ότι έχει επηρεαστεί και η ηλεκτροδότηση της περιοχής και όπως έχει δηλώσει η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, έχει εγκατασταθεί μια γεννήτρια για παροχή ρεύματος και θα εγκατασταθεί και δεύτερη.

Μια άλλη πτυχή της μεγάλης φωτιάς είναι οι καταγγελίες ότι κάθε χρόνο από το 2020 μέχρι φέτος ξεσπά και μια πυρκαγιά σε εργοστάσια ανακύκλωσης κάποια από τα οποία στην ίδια περιοχή. Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθεί και η πιθανότητα κακόβουλης ενέργειας, αφού φαίνεται να είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο οι πυρκαγιές στους χώρους εργοστασίων ανακύκλωσης. Από το 2013 το Κίνημα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανική περιοχή Γεριού, με επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου είναι γεγονός ότι δικαιολογημένα ο κόσμος εκφράζει δυσφορία και πρόσθεσε πως  μαζί με τον δήμαρχου Ιδαλίου θα υποβληθεί κοινό αίτημα για αποζημίωση του κοινού.