Το διαδοχικά φαινόμενα βανδαλισμών σε σχολικές μονάδες κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, οδηγούν το Υπουργείο Παιδείας σε λήψη οριστικών αποφάσεων σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας στα σχολεία.

Όπως δήλωσε σήμερα η Υπουργός Παιδείας, θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, σε δέκα σχολικές μονάδες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού κινδύνου.

Η Αθήνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επισήμανε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά σε 50 συνολικά σχολικές μονάδες και υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση καμερών σχετίζεται με την πρόληψη ώστε να αποτραπούν κατά το δυνατόν ζημιές στα σχολεία, ωστόσο δεν θα επιλύσει πλήρως το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ασφαλή σχολεία, ανέφερε, υπάρχει συνεργασία με την Ελλάδα, όπου χθες εγκαινιάστηκε η λειτουργία “διαδραστικής πλατφόρμας” για υποβολή καταγγελιών.

Επιπρόσθετα, προωθείται η εφαρμογή και παιδαγωγικών μέτρων, όπως είπε, στα οποία καλούνται να συνεισφέρουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως οι γονείς. Η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι προωθούνται αλλαγές από τον Σεπτέμβριο και στα αναλυτικά προγράμματα, με στόχο να δοθεί έμφαση, στις δεξιότητες των παιδιών, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και στη δημιουργικότητά τους.

Για την τοποθέτηση καμερών «άναψε το πράσινο φως» η Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου η οποία διευκρίνισε ότι οι κάμερες θα λειτουργούν αφού σχολάσουν οι μαθητές, μόνο τις απογευματινές ώρες και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Οι κάμερες, όπως είπε, θα τοποθετηθούν στις εξόδους και στις εισόδους των σχολικών μονάδων, καθώς και περιμετρικά, όπου κρίνεται ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος, χωρίς παρέμβαση σε παρακείμενα δημόσια ή ιδιωτικά ακίνητα.

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων θα γίνεται από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, και η διατήρηση του υλικού, προσδιορίστηκε στις 72 ώρες, με εξαίρεση την περίπτωση όπου διαπιστωθεί κάποιο περιστατικό που χρήζει διερεύνησης. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες για ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο περιστατικό βανδαλισμών και σοβαρών ζημιών σε περιουσίες συνέβη πριν από τρείς μέρες σε δημοτικό σχολείο της Πάφου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με τον σύνεδρο γονέων της Πάφου να ζητά επιτακτικά την 24ωρη φρούρηση του σχολείου.