Περί το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα παρουσιαστεί η εφαρμογή Ψηφιακός Πολίτης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητώντας από όλους τους Υπουργούς τη συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας για μια προτεραιότητα που αφορά οριζόντια όλα τα Υπουργεία.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη βρίσκεται στις προτεραιότητες για το 2024, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις 29 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, μιλώντας κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εγκαινιάζεται η πρακτική των παρουσιάσεων από αρμόδιους Υπουργούς για οριζόντιες δράσεις, που αγγίζουν όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να καθορίζονται τα επόμενα βήματα με χρονοδιαγράμματα.

«Σήμερα, ένα από τα βασικά αντικείμενα που έχουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Έρευνας σε σχέση με τον ψηφιακό πολίτη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ξεκινούμε, αν θέλετε, με τον ψηφιακό πολίτη, όπως ανακοίνωσα τον Ιανουάριο κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων μας για το 2024», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα θέμα που θέλω από όλους να τρέξουμε περισσότερο».

Όπως είπε, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι προτεραιότητα για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας».

Είπε πως πρόκειται για μια πλατφόρμα, που προσφέρει στον πολίτη εξελικτικά στον πολίτη υπηρεσίες του κράτους με δύο διαστάσεις, μία μέσω διαδικτύου και μία μέσω εφαρμογής για κινητές συσκευές.

Η μία, πρόσθεσε, αφορά στην κεντρική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι σε αυτή την πύλη (gov.cy) θα βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες και μέσω της ο Κύπριος πολίτης θα μπορεί να επισκεφθεί τις κρατικές ιστοσελίδες οι οποίες ανασχεδιάζονται στη βάση κοινού προτύπου.

«Είμαστε μια Κυβέρνηση, όλα τα Υπουργεία πρέπει να έχουν τις ίδιες ιστοσελίδες, να προσφέρουν ευκαιρίες στον κόσμο να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ηλεκτρονικά».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως «το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θεωρώ πως θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την εφαρμογή, έτσι ώστε να αρχίσει ο κόσμος να τη χρησιμοποιεί».

«Είναι η εφαρμογή του ψηφιακού πολίτη για τις κινητές συσκευές», είπε, «μέσω της οποίας θα μπορεί να διατηρήσει σε ψηφιακή μορφή επίσημα έγγραφα και κατ’ επέκταση να τα χρησιμοποιεί στις υπηρεσίες στη δουλειά του με το κράτος».

Όπως είπε, «με δεδομένο ότι η συνεργασία όλων σας είναι απαραίτητη, είναι οριζόντια προτεραιότητα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, αφορά όλους, σας ζήτησα σήμερα να γίνει παρουσίαση από το Νικόδημο, να δούμε ποιες είναι οι εκκρεμότητες και να αποφασίσουμε με χρονοδιαγράμματα  ο καθένας θα πρέπει να κάνει τη δουλειά, έτσι ώστε αυτό που υποσχεθήκαμε στον κόσμο».

«Έτσι ώστε αυτό που υποσχεθήκαμε στον κόσμο, αυτό που δημόσια ανακοίνωσα στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων στις 29 Ιανουαρίου, να είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε».

Άρα, κατέληξε, «σήμερα επειδή αφορά μια οριζόντια προτεραιότητα εγκαινιάζουμε αν θέλετε αυτή τη νέα προσέγγιση, θα ζητήσω και από άλλους Υπουργούς που έχουν οριζόντια θέματα που αγγίζουν όλα τα Υπουργεία να κάνουν τις παρουσιάσεις για να βλέπουν όλοι πού βρίσκονται και, επαναλαμβάνω, με χρονοδιαγράμματα να προχωρούμε».