Εντός χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης των δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, οι οποίες αποτελούν μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας και μετά την αποκατάστασή τους (συνολικού κόστους σχεδόν €4 εκατ.), θα αξιοποιηθούν ως υποδομές για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Λεμεσού.

Επίσης, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες ανέγερσης των παρακείμενων νέων κτιρίων σε παραπλήσιο με τις κατοικίες οικόπεδο. Το νέο τριώροφο κτήριο χωροθετείται σε απόσταση από τις πολυκατοικίες και θα ενώνεται με αυτές μέσω διαδρόμου.

Τον χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους κι άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Κατά την επίσκεψη του, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης των δημοτικών κατοικιών και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το όλο έργο ανάπλασης των δημοτικών κατοικιών, συνολικού κόστους σχεδόν €4 εκατομμυρίων, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Νικολαΐδης επεσήμανε ότι η ανάπλαση των κατοικιών θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή.

Στα νέα κτήρια θα λειτουργήσουν Συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας, δίνοντας συνέχεια στην ενεργή και διαχρονική παρεμβατικότητα της δημοτικής αρχής. Με τη δημιουργία των νέων χώρων, αυξάνονται οι κοινωνικές υποδομές του δήμου Λεμεσού, αλλά και η επισκεψιμότητα σε αυτές.

Στον χώρο θα φιλοξενηθεί και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Φροντίδας Μητρότητας

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, μετά από διαβουλεύσεις που είχαν ο Δήμος Λεμεσού με το ΤΕΠΑΚ, αποφασίστηκε όπως σε ένα από τα πιο πάνω κτίρια φιλοξενηθεί το Πανεπιστημιακό Κέντρο Φροντίδας Μητρότητας.

Όπως τονίζεται, η δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας των μητέρων, των νεογνών και όλης της οικογένειας και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εδραίωση της κοινοτικής μαιευτικής στην Κύπρο, η οποία σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι ανεπτυγμένη στη χώρα μας.

Στο Κέντρο θα παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους μέλλοντες γονείς όπως και προγράμματα δια βίου μάθησης προς τους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, στον χώρο αυτό θα γίνεται εκπαίδευση των φοιτητών/τριών του προγράμματος της Μαιευτικής και Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, αλλά και φοιτητών Ψυχολογίας ή Ιατρικής άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.