Την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού πολίτες των οποίων ο εμβολιασμός ακυρώθηκε λόγω της προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με των εταιρεία Astra Zeneca.

Η ανακοίνωση έγινε νωρίτερα σήμερα από το Υπουργείο Υγείας μετά την χθεσινή απόφαση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων με την οποία κρίθηκε ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού Όλγα Καλακούτα ανέφερε ότι όσοι έχασαν το ραντεβού τους μεταξύ 16 με 18 Μαρτίου είναι 7,278 άτομα.

Όσοι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο της Astra Zeneca από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, οι εμβολιασμοί μπορούν να γίνονται κανονικά, ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πύλη εμβολιασμού στην οποία θα υπάρχουν διαθέσιμα εννέα χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό για άτομα άνω των 66 ετών. Η πύλη εμβολιασμού θα παραμείνει ανοικτή για άτομα άνω των 66 ετών το Σάββατο και την Κυριακή.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του εμβολιασμού η κ. Καλακούτα σημείωσε ότι έγιναν μέχρι σήμερα 129 χιλιάδες εμβολιασμοί. 93 χιλιάδες, όπως είπε, αφορούσαν την πρώτη δόση και 35 χιλ. την δεύτερη δόση.

Ολοκληρώθηκαν σημείωσε οι εμβολιασμοί των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής, ατόμων άνω των 80 και 70 ετών, ενώ συνεχίζονται από τις αρχές του Μάρτη οι εμβολιασμοί σε άλλους επαγγελματίες υγείας και άτομα άνω των 65. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια για εμβολιασμό διάφορων κατηγοριών ευπαθών ομάδων άνω των 16 ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο νόσησης.

Όπως ανέφερε η Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου μέχρι στιγμής αναφέρθηκαν 107 παρενέργειες του εμβολίου, εκ των οποίων οι 8 ήταν σοβαρές, αλλά έπειτα από διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι δεν σχετίζονται με τα εμβόλια. Πρόκειται είπε για περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα ή που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής φαρμακευτικής Χρίστος Πέτρου τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο άμεσα. Έφερε το παράδειγμα του Ισραήλ όπου όλες οι καμπύλες της νόσου, δηλαδή θανάτων και κρουσμάτων πέφτουν. Και τα τέσσερα εμβόλια είναι δεδομένο ότι πετυχαίνουν σχεδόν 100%, ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν σηκώνει αναβολή ο εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων.