Το ζήτημα της χρήσης του διαδικτύου από νέους εν μέσω πανδημίας απασχόλησε σήμερα της Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Στο επίκεντρο τέθηκαν τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που εκπονήθηκε πρόσφατα από το Alexander College και υποστηρίχθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και την Αρχή Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που λήφθηκε με ερωτηματολόγια, από δείγμα 1599 νέων ηλικίας 15 με 35 ετών ποσοστό 24% υποδηλώνει προβληματική χρήση του διαδικτύου.

Πιο ανησυχητικό όπως ανέφερε ο Γιώργος Χριστοδουλίδης επιστημονικός διευθυντής της έρευνας είναι ότι ένα ποσοστό 8,3% των νέων αντιμετωπίζει συμπτώματα εθισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Επίσης, ποσοστό 30% των νέων περνά από 4 με 8 ώρες την ημέρα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ το 9% ασχολείται μαζί τους πάνω από 8 ώρες ημερήσια.

Η προβληματική χρήση του διαδικτύου, όπως εξήγησε ο καθηγητής έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η συμπεριφορά των παιδιών σε σχέση με την φυσική επικοινωνία με άλλα πρόσωπα, γνωστικές στρεβλώσεις και φαινόμενα ψυχαναγκαστικής χρήσης του διαδικτύου.

Χρειάζεται όπως ανέφερε το πρόβλημα να εντοπιστεί έγκαιρα και να ληφθούν προληπτικά μέτρα αλλά και εναλλακτική απασχόληση των νέων με άλλα πράγματα όπως ο αθλητισμός.

Εκπρόσωπος του κρατικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου ανέφερε ότι θα μελετηθεί η έρευνα και πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο είναι μέρος της ζωής μας και πως το ζήτημα είναι να εκπαιδευτούν οι νέοι για την ορθή χρήση του.

Παρατηρούνται όπως ανέφερε στην γραμμή 1480 όπου γίνονται καταγγελίες ότι κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση πέραν του 5% στα τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν ενημέρωση για ασφαλή χρήση του διαδικτύου.