Συνεχίζεται η αναστάτωση που προκλήθηκε για το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέστειλαν προσωρινά για προληπτικούς λόγους την χορήγηση του εμβολίου κατά του Covid-19 της εταιρείας. 

Ωστόσο Γαλλία και Ιταλία δηλώνουν έτοιμες να «ξεπαγώσουν» τις αποφάσεις μόλις δώσει σήμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca μόλις ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας διαβεβαιώσει πως πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο.

Στις χώρες που ανέστειλαν προσωρινά την χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, περιλαμβάνονται επίσης η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές υποστηρίζοντας ότι η αναστολή του εμβολίου κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια. Προχωράει, ωστόσο, σε αξιολόγηση των περιστατικών θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, και αναμένεται να δοθεί οριστική καθοδήγηση αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του Οργανισμού, αποφασίστηκε στην Κύπρο η προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι αύριο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Naftemporiki.gr