Σε κλίμα βαρύτατου πένθους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μετά από αίτημα των οικογενειών τους, τελούνται σήμερα, οι κηδείες των δύο Κυπρίων φοιτητών, Κυπριανού Παπαϊωάννου και Αναστασίας Αδαμίδου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στις 10 το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Αυγόρου, η εξόδιος ακολουθία για τον Κυπριανό Παπαϊωάννου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και πολλών ιερωμένων. Στην κηδεία περέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων.

Εκατοντάδες κόσμου που βρέθηκε στην κηδεία για το ύστατο χαίρε, φορούσε λευκά ρούχα, μετά από έκκληση της οικογένειας.

Στην κηδεία βρέθηκαν φίλοι του 23χρονου, καταδρομείς που υπηρέτησαν μαζί του, καθώς και συμμαθητές του από τα μουσικό σχολείο στο οποίο φοίτησε.

Η κηδεία της Αναστασίας Αδαμίδη θα τελεστεί στις 2 μετά το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Πάφο.

Επιστολή Μητσοτάκη στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου: Δώστε προτεραιότητα στην έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών

Στην Ελλάδα, επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την οποία του ζητά η έρευνα της δικαιοσύνης για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα και την ανάθεση των σχετικών ερευνών «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει, επίσης, προς τον κ. Ντογιάκο για την ποινική αξιολόγηση σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων «περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών» να προχωρήσει «ανεξάρτητα από την πρόοδο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί».

Την ίδια ώρα αγώνα δρόμου για να ξαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος καταβάλλουν μετά την τραγωδία στα Τέμπη τα συνεργεία του ΟΣΕ, τα οποία βρίσκονται επί ποδός για να καθαρίσουν τις γραμμές από τα κατεστραμμένα βαγόνια, να ελέγξουν την κατάσταση του δικτύου και της σηματοδότησης αλλά και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την αποτροπή ανάλογων συμβάντων στο μέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, που τη Κυριακή τέθηκε σε αργία, πήγε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή στο δικαστικό Μέγαρο Λάρισας αυτοβούλως να καταθέσει στοιχεία για την σιδηροδρομική τραγωδία και μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι ο ίδιος είχε θέσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια.

Ο 59χρονος κατηγορούμενος σταθμάρχης ο οποίος απολογήθηκε χθες είπε ότι ήταν μόνος του.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του σταθμάρχη επισήμανε ότι ο 59χρονος «επί 20 λεπτά ήταν επιφορτισμένος μόνος του με την σιδηροδρομική ασφάλεια όλης της Κεντρικής Ελλάδας» δίνοντας τον τόνο της κεντρικής υπερασπιστικής γραμμής ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και σε πρόσωπα που με τις πράξεις και τις παραλείψεις του οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.