Την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus Limited και της Qatar Petroleum International Upstream LLC.
 
Όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, διαχειρίστρια εταιρεία θα είναι η ExxonMobil και το ποσοστό συμμετοχής 60% η διαχειρίστρια και 40% η Qatar Petroleum.
 
Η κ. Πηλείδου είπε πως έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία και ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ενέργειας και άλλων υπηρεσιών της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως το συμβόλαιο θα υπογραφεί σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών.
 
Η Υπουργός είπε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το τεμάχιο 5 ήταν αυτή που ακολουθήθηκε και για το τεμάχιο 7, και γίνεται δυνάμει του Περί Υδρογονανθράκων Νόμου.
 
Σημείωσε, τέλος, πως η αδειοδότηση στην κοινοπραξία του τεμαχίου 5, η οποία ήδη κατέχει την άδεια στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης των εταιρειών αυτού του βεληνεκούς στην Κυπριακή Δημοκρατία.