Η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές που δίδει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). 

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί εκ μέρους του Υπουργείου, για τον παγκόσμιο συναγερμό που κτύπησε σε σχέση με την ασπαρτάμη.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται τον ερχόμενο μήνα να γνωστοποιήσει ότι το γλυκαντικό ασπαρτάμη είναι πιθανό να αποτελεί καρκινογόνα ουσία.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «στο παρόν στάδιο δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί του θέματος», για να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που δίδει η EFSΑ».

Τόνισε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε νεότερο το Υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθεί επί του θέματος».

Σημειώνεται πως η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά και μη θερμιδογόνα γλυκαντικά στον κόσμο, η οποία προστίθεται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά.