Να καταστεί Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στοχεύει το ΤΕΠΑΚ, το οποίο συμμετέχει επίσημα στη συμμαχία πανεπιστημίων «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο EUt+» που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν νέο τύπο ευρωπαϊκού ακαδημαϊκού ιδρύματος. Το νέο αυτό μοντέλο πανεπιστημίου θα είναι τοπικά αγκυροβολημένο σε καθεμία από τις περιοχές των μελών του και ταυτόχρονα συνδεδεμένο παγκοσμίως.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, τα επόμενα χρόνια, τα θέματα εκπαίδευση, έρευνα, κινητικότητα φοιτητών, διοικητικού και Ακαδημαϊκού προσωπικού, σε συνεργασία με άλλα 7 πανεπιστήμια, θα λάβουν ενιαία μορφή εντός του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.
Ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι η συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ στη συμμαχία αποτελεί εξαιρετικά σημαντική επιτυχία, καθώς θα προσφέρει πολλά οφέλη στους φοιτητές και στο ακαδημαϊκό προσωπικό.
Τόνισε επίσης ότι το ΤΕΠΑΚ κάνει ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη και τη διεθνή του καθιέρωση.
Τα οκτώ πανεπιστήμια-μέλη της συμμαχίας “EUt+”, είναι:
-Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ (Κύπρος)
-Hochschule Darmstadt, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Γερμανία)
-Rīgas Tehniskā universitāte (Λετονία)
-Technological University Dublin (Ιρλανδία)
-Технически университет София, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (Βουλγαρία)
-Universidad Politécnica de Cartagena (Ισπανία)
-Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Ρουμανία)
-Université de technologie de Troyes (Γαλλία)
Η πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε το 2017 σε Σύνοδο Κορυφής στην οποία ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι μέχρι το 2025 θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με απρόσκοπτη συνεργασία πέραν των εθνικών συνόρων.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, αλλά και να φέρει κοντά τόσο τους Ευρωπαίους φοιτητές όσο και τους πολίτες στα κράτη-μέλη.
Το πρώτο επίσημο ορόσημο δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου επιτεύχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, όπου οι Πρόεδροι και Πρυτάνεις της Συμμαχίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης, θέτοντας τα θεμέλια του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
Η όλη πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Erasmus+ με το συνολικό ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Προβλέπεται μια συνάντηση των πρυτάνεων των πανεπιστημίων-μελών στις αρχές Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το project, με σκοπό να ξεκινήσει η πρώτη φάση που έχει χρονικό ορίζοντα την τριετία 2020-2023.
Σταύρια Βασιλείου