Νέα δεδομένα έφερε στο φως σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, τα οποία ενδέχεται να ανατρέψουν την απόφαση της Βουλής που λήφθηκε την περασμένη Παρασκευή για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη.

Aπαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών στο πλαίσιο της σημερινής προκαταρκτικής συνεδρίας της Ad Hoc Επιτροπής για εξέταση της λίστας των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, o κ. Ηροδότου ανέφερε ότι με βάση γνωμάτευση από τον εξωτερικό νομικό σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας που συντάχθηκε το 2017, τα όποια στοιχεία από συστημικές τράπεζες θα έπρεπε να ζητηθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Μόνο για τις μη συστημικές τράπεζες μπορεί η Κεντρική Τράπεζα, όπως είπε, να ζητήσει απευθείας στοιχεία για τραπεζικά δεδομένα.

 

Όπως ανέφερε, συστημικές τράπεζες στην Κύπρο είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB. Τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την τέως διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δεν ζητήθηκαν με την ορθή διαδικασία παρατήρησαν βουλευτές, αφού σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου απλώς εστάλη επιστολή προς τις τράπεζες ζητώντας τα στοιχεία.

Ο κ. Ηροδότου παρέδωσε στη Βουλή την επιστολή που απέστειλε η κ. Γιωρκάτζη ζητώντας τα στοιχεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ημερ. 17/1/2019) στην οποία φαίνεται ότι ζητήθηκαν και οι επαγγελματικές σχέσεις των ΠΕΠ με εταιρείες.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ότι με βάση πληροφορίες του πολιτικά πρόσωπα που είναι εγγυητές σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια δεν βρίσκονται στην λίστα, ο κ. Ηροδότου είπε ότι δεν φαίνεται να έγινε κάποιος έλεγχος για την πληρότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ακόμα ότι μπορούν να ζητηθούν οποιασδήποτε στοιχεία από τη Βουλή που αφορούν σε δάνεια μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ωστόσο η Κεντρική δεν έχει την ευθύνη ούτε είναι σε θέση να ελέγξει κάθε δάνειο ξεχωριστά για το κατά πόσον τηρήθηκαν ορθά οι διαδικασίες.

Η Ad hoc επιτροπή θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις της ώστε να εξετάσει και άλλα ζητήματα σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής. Το πρώτο πράγμα που θα ζητηθεί τόνισε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Συλλούρης, είναι τα δάνεια που χαρίστηκαν από τράπεζες τα οποία ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε.

Ζήτημα προσωπικών δεδομένων

Ενδεχομένως να προκύπτει θέμα εάν τα στοιχεία ζητήθηκαν με παράτυπες διαδικασίες παρατήρησε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Νικολαΐδου.

Ανέφερε ακόμα ότι το γραφείο της δέχθηκε επιστολές από αρκετά άτομα με τις οποίες καταγγέλλουν τον χειρισμό και αποκάλυψη των προσωπικών τους τραπεζικών δεδομένων.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, ανέφερε ότι είναι σε γνώση του πέντε περιπτώσεις δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων από τον πρώην Συνεργατισμό, στις δύο εκ των οποίων υπάρχουν καταφανείς διαδικασίες σε βάρος του δανειολήπτη.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, παρατήρησε ότι προκύπτει θέμα για την απόφαση της Βουλής αφού ενδέχεται η λίστα να δημοσιοποιηθεί με παράτυπες διαδικασίες και πρόσθεσε ότι δεν ήταν σε γνώση των βουλευτών αυτά τα νέα δεδομένα.

Δημήτρης Στρατής