Της Γιούλιας Ζήνωνος*

Ο Σουλτάνος Ερντογάν «άλλαξε τα φώτα» της Αγίας Σοφίας. Έβαλε τιρκουάζ χαλιά, κουρτίνες για να καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες… και επροσευχήθη. Όχι ταπεινά, απλά και όμορφα, όπως ο κάθε άγνωστος, αλλά με το καλό του το κοστούμι και τις κάμερες απ’ όλο τον κόσμο στραμμένες πάνω του να μεταδίδουν το σπουδαίο του κατόρθωμα.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως η ανθρωπότητα έχει να κάνει με ψυχικά διαταραγμένους ηγέτες. Κι ο Ερντογάν σίγουρα δεν είναι ο μόνος.

Παρ’ όλα αυτά…

Ενώ οι κάμερες στις 24 Ιουλίου 2020 ήταν στραμμένες στην προσευχή του Σουλτάνου στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος διοργάνωσε την πρώτη ζωντανή μετάδοση αρχαίας τραγωδίας, από το θέατρο της Επιδαύρου.

Mία μέρα, λοιπόν, μετά την «live» προσευχή του Σουλτάνου στην Αγία Σοφία, ακολούθησε η “live” μετάδοση των Περσών του Αισχύλου στην Επίδαυρο με τις ευλογίες της Google.

Οι «Πέρσες» (452 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας. Κι όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα του Εθνικού Θεάτρου: «Ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον με οδηγό την αλαζονεία ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας με την έπαρση του Θεούς και Ανθρώπους».

Πόσο τυχαίο είναι αυτό, αναρωτιέμαι.  Έχω πάψει, ξέρετε, να πιστεύω στην τύχη. Είναι, όμως, ξεκάθαρα τα πράγματα (είτε τυχαία, είτε όχι): στην παραφροσύνη, στον εθνικισμό, στο παράλογο, απαντάμε με το πολιτισμικό μας απόσταγμα.

Και, δυστυχώς, την απάντηση στα στραβά, τα κακά και τα ανάποδα του κόσμου αυτού την βρίσκει κανείς στο παρελθόν, στα κείμενα του Αισχύλου, του Αριστοφάνη και πολλών άλλων σπουδαίων ανθρώπων, που έζησαν χρόνια πριν από μας κι όμως μίλησαν για μας.

Ας ψάξουμε λοιπόν στο παρελθόν, διότι, όπως φαίνεται, εμείς οι παρόντες, φωνή – λόγο – απάντηση, πια δεν έχουμε…

Πηγή φωτογραφίας: monopoli.gr / Μαριλένα Αναστασιάδου 

 

*Η Γιούλια Ζήνωνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό, όπου και εξακολουθεί να μεγαλώνει. Σπούδασε Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Στο Κανάλι 6 εντάχθηκε το 2015 ως μουσικός παραγωγός και από το 2017 είναι μόνιμο μέλος της ομάδας του Τμήματος Προγραμμάτων / Παραγωγής του σταθμού. Επιμελείται και παρουσιάζει την πολιτιστική ατζέντα του σταθμού, με σχετικές συνεντεύξεις από πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6