Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προειδοποίησε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «είναι πιο προηγμένο από ποτέ», ενώ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «αιματοκυλά» τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη ασφαλείας στο Μπαχρέιν σήμερα ο Κλέβερλι κατήγγελλε ότι η Τεχεράνη προκαλεί «αιματοχυσία και καταστροφή» σε όλο τον κόσμο.

Προειδοποίησε ότι ιρανικά όπλα απειλούν την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και αλλού, αναφερόμενος στις επιθέσεις που εξαπολύει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας ιρανικά drones.

«Τα ιρανικά όπλα απειλούν το σύνολο της περιοχής», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός. «Σήμερα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πιο προηγμένο από ποτέ και το καθεστώς έχει πουλήσει στη Ρωσία drones που φέρουν όπλα και σκοτώνουν αμάχους στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Την ώρα που ο λαός διαδηλώνει κατά δεκαετιών καταπίεσης, οι ηγέτες του Ιράν προκαλούν αιματοχυσία και καταστροφή σε όλη την περιοχή και μέχρι το Κίεβο», σημείωσε.

«Η Βρετανία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους εταίρους της για να αντιμετωπίσει την ιρανική απειλή, να απαγορεύσει το λαθρεμπόριο των συμβατικών όπλων και να εμποδίσει το καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», κατέληξε ο Κλέβερλι.

Το Ιράν παραδέχθηκε ότι παρέδωσε drones στη Ρωσία, αν και διαβεβαίωσε ότι το έκανε πριν την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο.

Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του Κόλπου κατηγορούν το Ιράν ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Χθες Παρασκευή κατά την ίδια διάσκεψη στο Μπαχρέιν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν, ενώ κατήγγειλε «μια εξάπλωση» όπλων που αποτελεί «κίνδυνο για την ασφάλεια».

Η Βρετανία, ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες από το Ιράν τόσο για την παροχή drones στη Ρωσία όσο και για την καταστολή των διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.