Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του υφιστάμενου 18μηνου προγράμματος ένταξης μεταναστών “Λεμεσός Μια πόλη ο κόσμος όλος” αλλά και της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την υλοποίηση του προγράμματος, δόθηκε σήμερα διαδικτυακά δημοσιογραφική διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του σχήματος, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δήμος Λεμεσού και μετέχουν οι Δήμοι Αγίου Αθανασιου, Γερμασόγειας και Μέσα Γειτονιάς και η εταιρεία Οpinιon&Αcτion.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, τόνισε πως η διαχείριση της μετανάστευσης δεν είναι εύκολη με δεδομένες τις αυξημένες οι ροές μεταναστών και πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες ομαλής συμβίωσης.

Τόνισε πως ο Δήμος Λεμεσού επιδιώκει την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πως το πρόγραμμα “Λεμεσός Μια πόλη ο κόσμος όλος” αποτελεί σημαντικό έργο που συμπληρώνει τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της Τοπικής Αρχής, που ενισχύουν την ικανότητα στήριξης ευάλωτων ομάδων, προσθέτοντας πως ο Δήμος βοηθά χωρίς διακρίσεις αλλοδαπούς και Κύπριους να αποκτήσουν αυτονομία και να λειτουργήσουν αποδοτικά στην κοινωνία.

Ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε πως η Λεμεσός βραβεύθηκε από το Ίδρυμα Anna Lindh της Αλεξάνδρειας ως η πρώτη Ευρωμεσογειακή Πρωτεύουσα Διαλόγου για το 2021.

Τόνισε πως μπορούν να γίνουν περισσότερα, πως η μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκηση θα επιτρέψει την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων και πως η Λεμεσός θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο.

Ο προϊστάμενος της μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων στο Υπουργείο Εσωτερικών Κω/νος Κυπριανού, ανέφερε πως στην περίπτωση της Λεμεσού απορροφήθηκε ποσοστό 97% της χρηματοδότησης, που αποτελεί πολύ υψηλό ποσοστό, γεγονός που οφείλεται στον επαγγελματισμό του σχήματος.

Τόνισε πως το εταιρικό σχήμα στη Λεμεσό συνέβαλε στη διατήρηση της επικοινωνίας με τους επηρεαζόμενους, παρά την πανδημία και στην καταπολέμηση του αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος κατοίκων από τρίτες χώρες.

Ανακοίνωσε ότι πέραν του 15% των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου θα διοχετευτεί σε έργα για τη μετανάστευση και ένταξη και πως αυτά τα έργα αποτελούν προτεραιότητα για τη μονάδα αλλά και την ΕΕ που τα θεωρεί κλειδί για ένταξη αυτά τα προγράμματα.

Σε ερώτημα του σταθμού μας ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της δεκάχρονης προσπάθειας, μας λέχθηκε πως είναι η εμπέδωση της φιλοσοφίας στις τοπικές αρχές ότι πρέπει να κάνουν κάτι σε θέματα ένταξης, επειδή είναι πιο κοντά στους πολίτες από το κράτος και πως η Λεμεσός κατάφερε να διαδώσει της σημασία της διαπολιτισμικότητας και του πλεονεκτήματος της διαφορετικότητας.

Σημαντικό στοιχείο που αναφέρθηκε για το πρόγραμμα του 18μήνου είναι πως υπήρξαν 479 επωφελούμενοι από τις δράσεις, με τις πιο πολλές συμμετοχές στο μάθημα ελληνικών αλλά και την κοινωνική στήριξη, κάτι που όπως λέχθηκε καταδεικνύει πως το έργο που επιτελείται φτάνει στους αποδέκτες.

Η Λεμεσός έχει επωφεληθεί έως τώρα με ποσό γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ασύλου Ένταξης και Μετανάστευσης το οποίο αξιοποιήθηκε για υπηρεσίες προς τους μετανάστες, για το προσωπικό από εξειδικευμένους λειτουργούς και τον εξοπλισμό που συνοδεύει τις δράσεις.

Ειδική μνεία έγινε τέλος στην εκστρατεία για καταπολέμηση φημολογιών κατά των μεταναστών που θεωρείται καινοτόμος για τα κυπριακά δεδομένα.