Στο 95% έφτασε η καταμέτρηση  των ψήφων για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Ο κόσμος ψήφισε και επέλεξε το Τριπρόσωπο, από το οποίο θα εκλεγεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.  Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαίας και Πάφου Γεώργιος διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο.

Με 95% καταμέτρηση των ψήφων τα αποτελέσματα καταγράφονται ως εξής: 

Λεμεσού Αθανάσιος: 35.26%

Ταμασού Ησαίας: 18.49 %

Πάφου Γεώργιος 18.22%

Κωνσταντίας Βασίλειος: 13.8%

Μόρφου Νεόφυτος:9.89 %

Κυρηνείας Χρυσόστομος: 3.3%

Στη Μητρόπολη Λεμεσού έχουν συρρεύσει δεκάδες πολίτες για να συγχαρούν τον Μητροπολίτη Αθανάσιο. Ο Πάφου Γεώργιος ως τοποτηρητής της Εκκλησίας της Κύπρου βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή, πανηγυρική και η ατμόσφαιρα στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. 

Η ετυμηγορία του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή τόνισε ο Λεμεσού Αθανάσιος. Σε δηλώσεις του πριν από λίγο στη Μητρόπολη του ο Λεμεσού Αθανάσιος ευχαρίστησε το Θεό και τον κόσμο για το αποτέλεσμα. Ευχαρίστησε επίσης όσους εργάστηκαν και «κοπίασαν» για αυτό.

«Στέλνουμε την αγάπη μας και τις ευχές μας σε όλο τον κόσμο της Κύπρου και ευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός να βοηθήσει  να εξελιχθούν και τα υπόλοιπα σε πνεύμα αγάπης και ενότητας και ευλαβείας και φόβου Θεού» ανέφερε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο πρέπει η άποψη του κόσμου να ληφθεί υπόψη για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος υπογράμμισε ότι  « πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού μας για να έχει τη δύναμη κουράγιο να συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες. Αφ’ η στιγμής τον βάλαμε να ψηφίσει είναι φυσικό να δεχθούμε και να σεβαστούμε τη γνώμη του».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με άλλους συνοδικούς, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε «είμαστε όλοι εν Χριστό  αδελφοί και αγωνιούμε για το καλό της εκκλησίας μας. Σίγουρα  στο πνεύμα της συνεργασίας θα γίνουν κάποιες διαβουλεύσεις, τίποτα πέραν τούτου.  Τα άφησα όλα στα χέρια του Θεού, δεν είχα ιδιαίτερες ανησυχίες».

Κληθείς να σχολιάσει ότι το αποτέλεσμα καταγραφόταν από τις δημοσκοπήσεις ο Λεμεσού Αθανάσιος  απάντησε χαμογελώντας «οι δημοσκοπήσεις πάνε και έρχονται».

“Εκφράζω μια μεγάλη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δούλεψαν απόψε για διεκπεραίωση των διαδικασιών. Ηταν ένας μεγάλος άθλος” ανέφερε στις δηλώσεις του ο  Ταμασού Ησαίας. Όπως είπε, το 30% των πολιτών που ψήφισε, ” επιβεβαιώσε αυτό που φωνάζουμε αυτό και καιρό. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συναγωνιστές αγίους αδερφούς που με ένα έντιμο τίμιο τρόπο, κατέθεσαν τα δικά τους οράματα για την Εκκλησία. Θα εργαστούμε όλοι για το καλό της Εκκλησίας”.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ιερά Σύνοδος, έχει ξανά μια ευκαιρία για την αυτοκριτική της. “Έχουν ακουστεί αυτή την περίοδο νέες θεματικές, που πρέπει να προβληματίσουν. Είμαι ικανοποιημένος που ακούστηκαν πράγματα που όντως η Εκκλησία πρέπει να λάβει αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Μόνο ως ομάδα. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κυπριακό ελληνισμό που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε φωνή και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Σημασία έχει σήμερα ότι είμαστε μονοιασμένοι. Έχουν γίνει οι πιο ειρηνικές εκλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Μου δίνει ελπίδα, με ενθουσιάζει. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε σαν σύνοδος να ανταποκριθούμε στα καλέσματα των καιρών και να δώσουμε λύσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η ψήφος του λαού είναι και ιερή και σεβαστή, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος εξηγώντας ότι με την έννοια ιερή δεν αναφέρεται μόνο στην πολιτική έννοια, «αλλά είναι ένα γεγονός που συμβαίνει εντός της εκκλησίας, γι’ αυτό είναι απόλυτα σεβαστή (η ψήφος) και την αποδεχόμαστε».

Σε δηλώσεις απόψε στην Μητρόπολη Κωνσταντίας, πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, αλλά με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πορευθεί και εντός της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή του Προκαθημένου της εκκλησίας. «Επίσης η ψήφος της Ιεράς Συνόδου είναι ιερή, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα δημιουργηθούν αναταράξεις ή οποιαδήποτε προβλήματα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ποιον θα στηρίξει στην Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου απάντησε «αυτή την ώρα δεν νομίζω. Θα δούμε μετά την επικύρωση του αποτελέσματος από την Ιερά Σύνοδο». Τότε ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του, συμπλήρωσε.